Debatt i P2
Knausgård
29.10.2021
57 min
Private kommersielle aktørar i velferdsstaten. Bra/dårlig?
22.10.2021
57 min
Samtale som grenser - trakassering, flørt, rtc, og reaksjonar.
15.10.2021
53 min
Miljøaktivisme og klimakamp - trusler og hetsing.
08.10.2021
57 min
Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?
01.10.2021
57 min
Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?
01.10.2021 • 57 min
Det å spise laks er del av norsk matkultur. Samtidig har kanskje oppdrettslaks blitt kroneksemplet på industrialisert mat og dens mange kontroverser. På 1980-tallet så professor ved daværende professor ved Landbrukshøyskolen i Ås, Harald Skjervold, for seg at bioteknologi kunne skape en raskt voksende, sykdomsresistent laks strømlinjeformet for lønnsom produksjon. Imidlertid møtte disse tidlige forsøkene på genetisk modifisering av laks uventet offentlig motstand. I dag jobber forskerne med en ny form for genetisk redigering av oppdrettslaks med såkalt CRISPR-teknologi for å gjøre den steril. Denne nye genteknologien kan bidra til å løse problemet med at villaks og oppdrettslaks blander seg. Den uttalte motstanden mot CRISPR er til nå mindre enn den har vært mot tradisjonell genmodifisering. Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?
Medvirkende
- Arrangør:
- Litteraturhuset i Trondheim
- Gjest:
- Bjørn K. Myskja Professor i etikk og politisk filosofi
- Gjest:
- Olga Mikhailova NMBU
- Gjest:
- Terje Finstad, førsteamanuensis Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU
- Gjest:
- Tommy Reinås MDG
- Gjest:
- Tone-Kari K. Østbye forsker fra NOFIMA
- Medvirkende:
- Jan Markus Johannessen
- Produsent:
- Millimedia
- Programleder:
- Ekstern Produksjon