Museum

Reportasjeprogram om norsk og nordisk historie fra istid til nåtid

28. juni 2016

28.06.2016 27 min

Smaken av tran - Fiskeværet Å i Lofoten I et bygningsmiljø som har utviklet seg fra kong Øisteins rorbuer på 1100-tallet, en hel liten landsby, intakt med brygger, fiskemottak og trankokeri, er hele fiskeværet Å i Lofoten gjort om til museum. Båter, fiskeredskaper, muntlige historier, tro og overtro, og ikke minst smaken av tran, er museets moderne ”produkt”. – Om sommeren fanger vi turister og om vinteren fanger vi fisk, sier direktør Ottar Schiøtz. Han er redd for at samtidshistorien, med salg av kvoter, overfiske og dårlig ressursforvaltning snart tar knekken på hele Lofotens gamle næringsgrunnlag. Allerede nå er nesten alle vrakerne borte, og nesten ingen kan skille mellom ” prima, sekunda eller Afrika” når det gjelder ”stockafisso”. For ikke å snakke om å forklare hva en ”skallhark” er. I MUSEUM skal vi både høste tørrfisk, møte Marmelen og høre hvordan engelske turister raper når de får smake ekte tran.Sendt første gang i 2004

Medvirkende

Programleder:
Øyvind Arntsen

Bli med på
lufta!

Med NRK-brukeren din kan du delta i avstemninger og sende meldinger til ditt favorittprogram.

Før du sender melding...

For å kunne sende melding må du godta noen ekstra vilkår.