Museum
27. juni 2020
27 min • 27.06.2020
20. juni 2020
27 min • 20.06.2020
Bildentekstilet fra Granavollen
27 min • 13.06.2020
6. juni 2020
27 min • 06.06.2020
30. mai 2020
27 min • 30.05.2020
23. mai 2020
27 min • 23.05.2020
Oscarshall - en norsk/svensk middelalderdrøm
27 min • 16.05.2020
9. mai 2020
27 min • 09.05.2020
3. mai 2020
30 min • 03.05.2020
26. april 2020
30 min • 26.04.2020
19. april 2020
30 min • 19.04.2020
12. april 2020
30 min • 12.04.2020
5. april 2020
30 min • 05.04.2020
29. mars 2020
30 min • 29.03.2020
22. mars 2020
30 min • 22.03.2020
14. mars 2020
27 min • 14.03.2020
7. mars 2020
27 min • 07.03.2020
29. februar 2020
27 min • 29.02.2020
22. februar 2020
27 min • 22.02.2020
15. februar 2020
27 min • 15.02.2020
20. juni 2020
20.06.2020 · 27 min
Øl på kveik på Voss Det urgamle gårdsgjæret holdes ved liv Opp gjennom generasjonene er det brygget øl på kveik i indre Vestland. Gjæret er robust. Det tåler å brygges på 39 grader. Ølet kan være ferdig på 48 timer. Med vanlig ølgjær kan det ta et par uker. Dessuten gir kveik en fruktig smak og høyt alkoholinnhold. -Kveiken er i hvert fall brukt i tusen år her i landet. Bragt videre fra generasjon til generasjon. Nå er det få igjen som brygger på gamlemåten med kveik. Vi i Vestlandsk Kulturakademi kjemper for å opprettholde tradisjonen. Og vi håper å få den levende kunnskapen her på Unescos verdensarvliste, sier Atle Over Martinussen,. Han er daglig leer på Vestlandsk kulturakademi. -Brygging av øl i denne regionen har rett og slett bidratt til førsteklasses kulturminnevern. Jeg har registrert omkring 140 eldstover eller røykstover som fortsatt er i sinn opprinnelige form. Takket være ølbryggingstradisjonene sier professor emeritus Ole Didrik Lærum. På Mølstertunet, en del av Voss folkemuseum, står et eldhus i sin opprinnelige form med kobberkjele for brygging og utstyr til å ta vare på kveiken. Finnesloftet på Voss er den eneste gildehallen i tre som er bevart her i landet. Bygget i 1295. Et festlokale hvor det også er brygget øl på kveik. Øl ble brukt til festlige anledninger og i overgangsfasen fra norrøn tid inn i den kristne ble det brukt øl til dåp og i nattverden. Noe paven ikke godtok. Kopier av korrespondansen mellom erkebiskopen i Nidaros og paven henger på veggene på Finnesloftet. Vestnorsk kulturakademi setter nå i gang et forskningsprosjekt hvor det skal letes etter kveikrester i gamle eldhus eller røykestover. Dette gjøres for å få bedre kjennskap til den spesielle gjærsoppen. Samtidig prøver akademiet å oppmuntre unge til å brygge med kveik, slik at kunnskapen videreføres. Kjetil Dale på Dalsleite gård på Voss er en som fører tradisjonen videre. -Jeg er blitt bitt av basillen. Det har vært brygga her i generasjoner, men med et par generasjoners opphold, til jeg starta opp for noen år siden., sier Dale. Han har et «ekte» eldhus Sendt første gang i NRK P2 lørdag 20/6 2020. Programleder Jan Henrik Ihlebaek.
Medvirkende
- Gjest:
- Atle Ove Martinussen
- Gjest:
- Eirik Helleve
- Gjest:
- Ivar Geithung
- Gjest:
- Kjetil Dale
- Gjest:
- Knut Finne
- Gjest:
- Ole Didrik Lærum
- Gjest:
- Vidar Skeie
- Programleder:
- Jan Henrik Ihlebæk