Abels tårn - radio

Bli med på
lufta!

Med NRK-brukeren din kan du delta i avstemninger og sende meldinger til ditt favorittprogram.

Før du sender melding...

For å kunne sende melding må du godta noen ekstra vilkår.

Forskere samles for å svare på mer eller mindre vitenskapelige spørsmål fra våre lyttere.
Alle episoder

Bli med på
lufta!

Med NRK-brukeren din kan du delta i avstemninger og sende meldinger til ditt favorittprogram.

Før du sender melding...

For å kunne sende melding må du godta noen ekstra vilkår.

Abels tårn

31.03.2023 57 min

Er massen av alt liv i havet større enn den til liv på land? - Kan jeg ha en tusen-menning –eller kanskje en titusen-mennig ---et eller annet sted i verden? - Kan vi få et kontrollpanel på kroppen som sier fra hvis hjertet svikter eller vi får lungekreft? - Hvordan kan verdens største dyr som bardehval og brugder leve av bittesmå plankton? - Kan spørreundersøkelser kvalitetssikres sånn at folk som juger blir kuttet ut? - Hvordan kan sola gi oss D-vitamin i kroppen? - Hvorfor flaker fiskekjøtt seg? - Hva er tilfeldighet og finnes det en definisjon på det? - Har økningen av CO2 i atmosfæren ført til økt biomasse som igjen spiser CO2? I dagens panel: Statistiker Jo Røislien Molekylærbiolog Sigrid Bratlie Marin biolog Emilie Hernes Vereide ABELS BAKGÅRD Forskningsfronten: Vi gjør et sveip og ser på et knippe nyheter fra forskningsfronten rundt omkring i verden. Du får høre om: - Hvordan biologiens svar på ChatGPT kan brukes når KI kan foreslå nye gener eller proteiner. - Hvordan CRISPR har ble brukt for å redde en kvinne fra uhelbredelig kreft. - Og hvordan et av verdens kuleste dyr, hvalhaien, kan se i mørket 2000 meter ned i havet. Fremtidens mat Vi bruker enorme arealer til å dyrke mat og ikke minst krever oppdrett av kjøttfe og andre husdyr store ressurser og landområder Sånn kan det ikke fortsette. Allerede i 2024, vil det etter planen være mulig å kjøpe laboratorielagede NUGGETS i Singapore. Og, på flere laboratorier rundt om i verden jobbes det nå på spreng det om å bli først klare til å dyrke frem, labbkjøtt. Og, hva med å lage mat av luft? Går det an? Ja og det jobbes det også med, blant annet i Finland.

Medvirkende

Gjest:
Håvard Øritsland Eggestøl
Gjest:
Marin biolog Emilie Hernes Vereide
Gjest:
Melkylærbiolog Sigrid Bratlie
Gjest:
Sissel Beate Rønning
Gjest:
Statistiker Jo Røislien
Produsent:
Annette Hobson
Produsent:
Guro Tarjem
Programleder:
Torkild Jemterud
Reporter:
Guro Tarjem

Bli med på
lufta!

Med NRK-brukeren din kan du delta i avstemninger og sende meldinger til ditt favorittprogram.

Før du sender melding...

For å kunne sende melding må du godta noen ekstra vilkår.