Debatt i P2

Aktuelle kultur- og samfunnsdebatter

1. oktober

01.10.2021 · 57 min

Det å spise laks er del av norsk matkultur. Samtidig har kanskje oppdrettslaks blitt kroneksemplet på industrialisert mat og dens mange kontroverser. På 1980-tallet så professor ved daværende professor ved Landbrukshøyskolen i Ås, Harald Skjervold, for seg at bioteknologi kunne skape en raskt voksende, sykdomsresistent laks strømlinjeformet for lønnsom produksjon. Imidlertid møtte disse tidlige forsøkene på genetisk modifisering av laks uventet offentlig motstand. I dag jobber forskerne med en ny form for genetisk redigering av oppdrettslaks med såkalt CRISPR-teknologi for å gjøre den steril. Denne nye genteknologien kan bidra til å løse problemet med at villaks og oppdrettslaks blander seg. Den uttalte motstanden mot CRISPR er til nå mindre enn den har vært mot tradisjonell genmodifisering. Er vi nå klare for en bioteknologisk laks?

Mer informasjon

Tilgjengelig fra:
1. oktober 2021 kl. 13:03
Tilgjengelig til:
Alltid tilgjengelig
Produksjonsår:
2021
Lengde:
57 min

Medvirkende

Arrangør:
Litteraturhuset i Trondheim
Gjest:
Bjørn K. Myskja Professor i etikk og politisk filosofi
Gjest:
Olga Mikhailova NMBU
Gjest:
Terje Finstad, førsteamanuensis Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU
Gjest:
Tommy Reinås MDG
Gjest:
Tone-Kari K. Østbye forsker fra NOFIMA
Medvirkende:
Jan Markus Johannessen
Produsent:
Millimedia
Programleder:
Ekstern Produksjon