Debatt i P2

Aktuelle kultur- og samfunnsdebatter

Fra såkorn til søppel – hvorfor kaster vi så mye mat?

10.06.2022 49 min

En tredjedel av all maten som produseres i verden ender opp i søpla. I Norge kastes 454 000 tonn spiselig mat hvert år. Krigen mot Ukraina, høye priser på energi, gjødsel og transport, samt sviktende avlinger på grunn av hetebølger bidrar samlet til stigende matvarepriser. Verden er på vei inn i en ny matvarekrise. Verdens matproduksjon har et høyt klimautslipp og legger beslag på knappe naturressurser som vann, land og gjødsel. Litt over halvparten av matsvinnet skjer hos matvareprodusenter, hos dagligvarebutikker, i landbruket og på restauranter, mens resten skjer hjemme hos oss forbrukere. Hvorfor går så mye mat tapt?

Medvirkende

Gjest:
Emil Beddari
Gjest:
Emilie Nereng
Gjest:
Johan Hermstad Reinertsen
Gjest:
Kjersti Hoff
Gjest:
Louise Fuchs
Gjest:
Tobias Hangaard Linge
Produsent:
Millimedia
Programleder:
Ekstern Produksjon
Programleder:
Ingrid Fadnes