Abels tårn - radio
Abels tårn
Kommer om én uke
Abels bakgård
02.juni
57 min
Abels tårn
02.juni
57 min
Abels tårn
26.05.2023
57 min
Abels tårn
26.05.2023
57 min
Abels bakgård
19.05.2023
57 min
Abels tårn
19.05.2023
57 min
Abels bakgård
12.05.2023
57 min
Abels tårn
12.05.2023
57 min
Abels bakgård
05.05.2023
57 min
Abels tårn
05.05.2023
57 min
Abels bakgård
28.04.2023
57 min
Abels tårn
28.04.2023
57 min
Abels tårn
21.04.2023
57 min
Abels bakgård
21.04.2023
57 min
Abels tårn
21.04.2023
57 min
Abels tårn
14.04.2023
57 min
Abels tårn
14.04.2023
57 min
Abels tårn
10.04.2023
57 min
Abels tårn
07.04.2023
1 t 53 min
Abels tårn
31.03.2023 • 57 min
Er massen av alt liv i havet større enn den til liv på land? - Kan jeg ha en tusen-menning –eller kanskje en titusen-mennig ---et eller annet sted i verden? - Kan vi få et kontrollpanel på kroppen som sier fra hvis hjertet svikter eller vi får lungekreft? - Hvordan kan verdens største dyr som bardehval og brugder leve av bittesmå plankton? - Kan spørreundersøkelser kvalitetssikres sånn at folk som juger blir kuttet ut? - Hvordan kan sola gi oss D-vitamin i kroppen? - Hvorfor flaker fiskekjøtt seg? - Hva er tilfeldighet og finnes det en definisjon på det? - Har økningen av CO2 i atmosfæren ført til økt biomasse som igjen spiser CO2? I dagens panel: Statistiker Jo Røislien Molekylærbiolog Sigrid Bratlie Marin biolog Emilie Hernes Vereide ABELS BAKGÅRD Forskningsfronten: Vi gjør et sveip og ser på et knippe nyheter fra forskningsfronten rundt omkring i verden. Du får høre om: - Hvordan biologiens svar på ChatGPT kan brukes når KI kan foreslå nye gener eller proteiner. - Hvordan CRISPR har ble brukt for å redde en kvinne fra uhelbredelig kreft. - Og hvordan et av verdens kuleste dyr, hvalhaien, kan se i mørket 2000 meter ned i havet. Fremtidens mat Vi bruker enorme arealer til å dyrke mat og ikke minst krever oppdrett av kjøttfe og andre husdyr store ressurser og landområder Sånn kan det ikke fortsette. Allerede i 2024, vil det etter planen være mulig å kjøpe laboratorielagede NUGGETS i Singapore. Og, på flere laboratorier rundt om i verden jobbes det nå på spreng det om å bli først klare til å dyrke frem, labbkjøtt. Og, hva med å lage mat av luft? Går det an? Ja og det jobbes det også med, blant annet i Finland.
Medvirkende
- Gjest:
- Håvard Øritsland Eggestøl
- Gjest:
- Marin biolog Emilie Hernes Vereide
- Gjest:
- Melkylærbiolog Sigrid Bratlie
- Gjest:
- Sissel Beate Rønning
- Gjest:
- Statistiker Jo Røislien
- Produsent:
- Annette Hobson
- Produsent:
- Guro Tarjem
- Programleder:
- Torkild Jemterud
- Reporter:
- Guro Tarjem