Kategorier

Spillerom Søndag

15. april - Bjørvika-operaen 10 år og i dette høve har det vore fleire medieoppslag om den låge kvinneandelen blant komponistar på programmet til Den norske opera. Derfor vil Spillerom søndag gi DNO og operasjef Anneliese Miskimmon ein nyttig presang: Ei introduksjonspakke til norske kvinnelege komponistar! Vi har spurt mezzosopran Bettina Smith, leiar for BIT20 Trond Madsen og likestillingsombod i Norsk Komponistforening, Agnes Ida Pettersen, om kven dei meiner DNO burde tinge ein opera frå. Julian Skar spelar piano og komponerer. No er han ute med det første albumet sitt, kalla Exhaust-Renew, laga i samarbeid med pianisten Ingrid Andsnes og Ensemble Ernst.

Toje om Norge

I går · Slaget ved Stamford Bridge (1066) - Ved Asle Toje.

Penelope er syk

4. Penelope er syk - Radioteatret - En forfatter og hans kone bor i en leilighet i Theresesgate i hovedstaden. Kona er syk, alvorlig syk, og forfatteren har begitt seg i vei til Adamstuen, til sushisjappa der, for å kjøpe middag til dem. Men veien dit er fylt av avbrudd og forstyrrelser. Og det som skulle vært en kort spasertur med ett enkelt mål, blir en tilsynelatende evigvarende odyssé opp og ned Thereses gate, mens Penelope er syk og venter der hjemme. Hørespillet er basert på Ole Robert Sunde sin bok "Penelope er syk" som vant P2-lytternes romanpris 2017.

Sommer i P2

Siri Marie Seim Sønstelie - En gang var Siri Marie Seim Sønstelie den sjenerte jenta i klassen som aldri turte å rekke opp hånden. Denne våren har hun stått på hovedscenen på Det NorskeTeatret for å fortelle om det hun opplevde på Utøya 22. juli. Og om hvordan utenforskap kan føre til ekstremisme og radikalisering.

Studio 2 - P2

I dag · Studio 2 - Aktuelt kulturprogram

Naturens verden

I dag · Nyksund - Det lille fiskeværet Nyksund ble fraflyttet i 1975. Frem til da, var dette et viktig fiskevær, fordi det lå så nær de rike fiskefeltene utenfor Vesterålen. Det lille været var glemt i mange år, helt til en tysk turist tilfeldigvis kom dit på motorsykkel. Siden da strømmet nye mennesker og nye ideer til Nyksund. I dag er det omlag 20 fastboende der. De gamle fiskebrukene og bryggehusene står der fortsatt, men nå med nytt innhold. Det var her juksamaksinen ble funnet opp på 1960-tallet, og den bidro til å revolusjonere fiskeflåten. I Nyksund, som ligger på Nyksundøya nord for Langøya kommer man tett på storhavet som fråder på stormfulle dager.

Ytring

I dag - **Sju år etter terroren ble minnestedet over ofrene avduket i regjeringskvartalet i Oslo sentrum i dag. En viktig milepæl for de etterlatte, sier lederen for støttegruppa etter 22. juli til Ytring. **Mens verden springer om kapp for å bli best på kunstig intelligens, står Norge igjen på startstreken, mener teknologibedriftene i NHO. **Musikkspaltist Ragna Nordenborg presenterer bil-musikk for saudiarabiske kvinner. **Lorelou Desjardins tar diskusjonen med Klassekampens Mimir Kristjansson om det franske landslaget der alle er franske, men har aner fra andre land. **De mange skogbrannene er en enorm kostnad for samfunnet, men naturen klarer seg fint, sier skogforsker. **Ytringspaltist Olav Brostrup Müller om årene etter terrorangrepet 22.juli 2011.

Hva skjer?

I dag · Sannhetskommisjonen - Samene og kvenene i Norge ble i 150 år utsatt for hardhendt fornorskning. Nå skal det som skjedde granskes av en regjeringsoppnevnt kommisjon, blant annet med åpne høringer. I dagens Hva skjer snakker vi med samer og kvener og kommisjonsmedlemmer om hva de ønsker at arbeidet skal føre til.

Sommer i P2

Olaug Nilssen - Daniel var hennes første barn. Han var en vanlig liten gutt. Han kunne snakke, han kunne synge. Så forsvant alt dette gradvis. I Sommer i P2 forteller forfatter Olaug Nilssen om hvordan det er å miste et barn. Og om den livsomveltende kjærligheten i å forstå et annet menneske – og seg selv – på en ny måte.

Språkteigen

I dag - I dag kåres vinnerlaget i dialektkonkurransen Høtt sa du. Blir det Bjella og Jenstad eller Nordstoga og Torp som vinner?

Revolusjonen

4. Mordet på Marat - Kongen avsettes høsten 1792, men den franske republikken knaker i sammenføyningene. Krigen mot Østerrike går dårlig og det blir uenighet i Nasjonalforsamlingen om hvordan revolusjonen skal drives videre. Våren 1793 bryter det ut nye opptøyer i Paris, moderate politikere blir forfulgt, mange henrettet. Da bestemmer den unge kvinnen Charlotte Corday seg for å redde revolusjonen – ved å begå et mord. Dette er fjerde episode av seks i denne serien som er laget av NRK Kultur og Radioteater

Museum

16. jul 2011 · Verdensarv på Vega - Der ærfugl er husdyr – verdensarv på Vega. Mens mennene var på fiske, sørget kvinner og barn for at ærfuglen fikk hekke i fred. Ærfuglen ga dun og egg tilbake. Pensjonert fisker Torvald Mathisen har vært en del av denne tradisjonen. Han vokste opp på Skjærvær, den ytterste, bebodde øya. - Da ærfuglen var på søk etter hekkeplass, måtte vi ta hensyn og holde oss inne, forteller Mathisen. Forfatter Inga Næss er født på Vega, men familien flyttet ut da hun var seks år gammel. Nå bor hun deler av året på Vega og har sett det som sin oppgave å dokumentere dette unike samspillet mellom mennesker og natur. Næss har bygget opp Ærfuglmuseet på Nes på Vega og formidler historien til turistene som strømmer til øya. I 2004 vedtok Unesco at Vega skulle bli verdensarvområde. Lederen for Vega Museum, Per Morten Gulsvåg, sier det er krevende å forvalte verdensarven. Statusen er betinget av at det unike samspillet mellom fugler og mennesker må fortsette. Programmet sendt første gang i 2011