Kategorier

Verdibørsen

I går - Hvor finnes bibelfortellinger i dag? Hva slags bibelfortellinger blir sekulære nordmenn utsatt for i hverdagen? I teater, bøker, arkitektur og musikk? Kan vi bygge oss ut av klimakrisen? Klimagassutslipp må halveres på 11 år. Men nye bygg skaper store fotavtrykk. Bruk mer treverk i store bygg, sier arkitekt med bakgrunn fra Snøhetta. Vi må bygge for større lykke, bedre lønnsomhet og bedre miljø sier fagsjef Camilla Moneta i Norske Arkitekters Landsforbund.

Spillerom hovedsending

I går · Spillerom - Nat King Cole-spesial! Med Eigil Berg, fra New Jordal Swingers feirer vi Cole, som banet ny vei i et rasedelt USA med smil, eleganse og sanger om kjærlighet.

Ekko

I går - * Er kjønn viktig i matematikk? Abelprisen i år går for første gong til ei kvinne, matematikar Karen Uhlenbeck. * OBS, IKKE REPRISER: Hagefryd utan kjemikaliar? (klage på ubalansert) Frodige sommarplanter som ein kjøper på hagesenter kan vere fulle av kjemiske stoff (samme som Hageglede uten kjemikalier fra 2017). * Vaksenkollektiv med barn: krevjande og sunt. I Stavanger opnar i dag eit bufellesskap der både vaksne og barn deler fellesareal. * Tidlegare oljeminister vil slutte med oljeindustri. Åslaug Marie Haga er i dag direktør for frøbanken på Svalbard, og har føreslått at Noreg set ein sluttdato for oljeverksemd.

Programinformasjon - P2

I går · Programinformasjon - Kanalvertane i NRK P2 gir deg smakebitar og høgdepunkt

Radiodokumentaren

Hele historien - Asylstriden om Maria Amelie (2:2) - Høsten 2010 satte den papirløse flyktningen Maria Amelie norsk asylpolitikk på hodet. I boka «Ulovlig norsk» beskrev hun blant annet hvordan hun hadde tatt en femårig utdannelse uten å ha oppholdstillatelse. Maria ble kåret til "Årets nordmann", men ble likevel fengslet og kastet ut av landet. Striden om Maria Amelie holdt på å felle regjeringen.

Dagsnytt 18

I går - Dagsnytt 18 er et nyhets-og aktualitetsmagasin med debatter og intervjuer. Sendes på P2 og NRK2 alle hverdager fra 1800 til 1900.

Museum

Lørdag 16. mars - Arkeologi ved Fermerntunnel Steinaldermennesket reiste også Rødby-Puttgarten Rett øst for fergeleiet i Rødbyhavn pågår en svært omfattende arkeologisk utgravning. Arbeidet er utløst av den kommende senketunnelen som skal binde sammen Lolland og Tyskland. Funnene som allerede er gjort gjør oss bedre kjent med steinaldermennesket. «Gjennom undersøkelser av DNA som vi fant i en bjørketjæreklump, kom vi svært nær en ung kvinne som levde i dette området for 5000 år siden. Hun var mørk i huden, spiste gjerne and og hun var plaget av herpes. Det forteller inspektør og arkeolog Bjørnar Måge ved Lolland Falster museum. Han er prosjektleder for utgravningene som har pågått i flere år og som vil fortsette flere år til. Tre, fire kvadratkilometer skal undersøkes. Det er i område hvor betalingssystemet og sjakten til selve senketunnelen skal ligge. Dette var en gang en grunn fjord med med mye fisk og rikt dyreliv. Der var det gunstig å bo for steinaldermennesket. Fra Østersjøkysten og et stykke inn i landet har arkeologene gjort mange funn fra steinalder, bronse- og jernalder til vikingtid. «I motsetning til i Norge har vi funnet mye organisk materiale fra steinalderen. Blant annet flere stokker som er brukt i et større system for fiskefangst. Her er det bein av ku og hest og også noen skjelettrester etter mennesker. Funnene blir gjenstand for spennende forskning i årene som kommer. Nå er det om å gjøre å samle mest mulig materialet før de virkelig store anleggsmaskinene kommer for å bygge tunnelen, sier Måge. Fort kort tid siden fant kollega Søren Jensen et prakteksemplar av en skolest-øks som trolig stammer fra områdene mellom Tsjekkia og Tyskland. Det viser at Femernbelt – altså sundet mellom Rødby og Puttgarden, har vært en samferdselsåre i flere tusen år. Den nye tunnelen blir en senketunnel. Det skal bygges gigantiske tunnelelementer som skal slepes ut i sjøen og senkes ned i en sjakt på bunnen. Delene blir så støpt sammen og tømt for vann. Det blir fire felts motorvei og to jernbanespor. Tunnelen vil gi en solid tidsbesparelse for godstrafikk mellom Skandinavia og kontinentet. Prosjektet er kostnadsberegnet til nærmere 80 milliarder norske kroner. «Tunnelen er en investering for fremtiden, slik de tenkte for flere tusen år siden når de bygget fiskerianlegg i den fjorden vi nå graver i. De regnet med at det ville lønne seg, slik myndighetene regner med at tunnelen også vil. De tenkte sånn som oss sier prosjektleder Bjørnar Måge.

Språkteigen

Søndag 17. mars - Hvorfor omtales båter som hunkjønn? Spørsmålet dukket opp da fregatten KNM Helge Ingstad ble omtalt som hun i nyhetene.

Hva skjer?

Søndag 17. mar · Hva skjer med kvensk språk og kultur? - I Europa finnes det mer enn 200 språk. De fleste er minoritetsspråk som står i fare for å forsvinne. Et av dem er kvensk som bare snakkes av noen få. Et stort arbeid er i gang for å redde språket fra å dø ut. Programleder Per Kristian Olsen spør: Hva skjer med kvensk språk og kultur. Vil den utvikle seg eller forsvinne?

Studio 2 - P2

I går · Studio 2 - Artist Terje Nilsen gikk bort i dag. Vi minnes den store nord-norske visekunstneren. ** Rett før jul kom en asteroide inn i atmosfæren og eksploderte utenfor Russland med en enorm kraft. Men ingen har fått vite om det før nå. Asteroider kan være farligere enn vi trodde. ** Algeriere som kom til Frankrike etter Algeriekrigen ble internert i leire - der tusenvis av dem ble boende i mange år, men historien om dem er sjeldent fortalt. Det har suksess-forfatteren Alice Zeniter gjort noe med. ** Saudi-Arabia har støttet verdens største operahus – italienske La Scala – med masse penger. Det har skapt bråk i italiensk offentlighet. Men hvor interessert er egentlig saudiske rikfolk i italiensk opera? ** På fredag markeres den internasjonale vanndagen. Flere og flere land på kloden frykter at de kan gå tom for vann i framtiden. Hvordan må vi tilpasse livet og matvanene våre for å hindre vannkrise i årene som kommer? ** Kasakhstans president går av etter snart 30 år ved makten – men til gjengjeld får han hovedstaden oppkalt etter seg! Hvem er egentlig president Nursultan Nazarbajev? ** Hvis du er i tvil om hvilke kulturopplevelser du skal meske deg med framover, får du tips i vårt anbefalingspanel. Hva med en rørende krigsdokumentar, en billedbok om norsk musikkeksport eller et ganske ekstremt datingprogram?

Nyhetsettermiddag

I går - De viktigste nyhetene fra inn- og utland. Oppdatering, intervjuer, analyser og kommentarer på direkten.

Nyhetslunsj

I går -