Kategorier

Kulturreportasjen

I dag - «Tatersjela er det ingen som kan gjøre noe med», sa høvdingkvinnen Tater-Milla før hun døde i 1976. Nå har tippoldebarnet hennes ,21 årige Sara Wilhelmsen, laget en teaterforestilling om hennes liv. «Se min ild» handler om frihet og stolthet – om hvordan taterne/romanifolket har overvunnet, seiret og overlevd til tross for samfunnets motstand. Ellen Foss-Sørensen besøkte ensemblet under prøvene.

P2-portrettet

I dag - Øystein Myhre er smed og statsstipendiat og kan lese håndverksdialekter ut av en øks. Bli med Lisbeth David-Andersen til en glovarm esse i et langhus utenfor Sandefjord i Vestfold, der smeden smir verktøy til restaurering av gamle bygg.

Ytring

I dag - **Kommer EU til å ødelegge internett med sine nye reguleringer for deling og spredning av innhold ? Det kan absolutt skje, sier bransjefolk - tull og krisemaksimering, mener IT-ekspert. **Plast forurenser og er klassifisert som farlig avfall. Visste du at noe av den verste plastforurensningen er klærne du går med? **Musikkspaltist Ragna Nordenborg henter frem låten som for 20 år siden forandret popmusikken. **Statsminster Theresa May ble ydmyket i EU-møtet denne uka, det mener i alle fall britiske kommentatorer. Hun fortsetter balansegangen mot en brexit - med eller uten en avtale. **Ytrings spaltist Olav Brostrup Müller tolker fylkesreformen. **Det holder ikke med gode karakterer for å bli en god lege, nå bør studentene ha opptaksprøve i tillegg, mener Universitet i Oslo - Blir det bedre leger av det ?

Sånn er du

Else Kåss Furuseth - Else Kåss Furuseth har tatt personlighetstest og Harald Eia og Nils Brenna skal blant annet finne ut av hvor mye glede det er i henne, hva hun er mest redd for og om hun er konfliktsky. Vi får også høre litt om hvor ulikt Else Kåss Furuseth og Harald Eia jobber med humor.

Språkteigen

I dag - Vi lever i et av verdens mest likestilte land. Men er språket likestilt?

Krig og fred - en podkast fra NRK Urix

22. Fredsdiplomati i Libya - Samtidig som Norge deltok i angrepene mot regimet i Libya sammen med andre Nato-land, prøvde norske diplomater å mekle fram en fredsavtale. For første gang forteller Norges daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre om det som skjedde i de hemmelige forhandlingene.

Åpen bok

I dag - Dyr, er på ingen måte noe nytt i Erlend Loes forfatterskap. Men sex med dyr, det er noe nytt. Vi har lest hans nye roman Dyrene i Afrika, og det spørs om det ikke er grunn til å savne gode, gamle, Doppler. Hva kan man si om hiphoper`ne født i 1984? Jo, de forandret Norge! Det er ihvertfall påstanden i Øyvind Holens nye bok som vi taktfast har lest oss gjennom. Og Steffen Kverneland har laget tegneseriebok om farens selvmord, det har kostet.

Museum

I går - Løkken – Orklas vugge Gruven og Thamshavnbanen I dag kjenner forbinder vi konsernet Orka med mat. Men det var de enorme mengdene svovelkis i berget rundt Løkken det hele startet med. «Gründeren Christin Thams startet virksomheten. Han fikk med seg tunge investorer fra inn- og utland. Da gruvedriften ble nedlagt i 1987 var det 80 mil med gruveganger i fjellet. I dag er gamlegruva museumsgruve og i tillegg kan Orkla industrimuseum skilte med verdens eldste elektriske jernbane for vekselstrøm som ennå er i bruk - Thamshavnbanen. Etablert av Thams i 1908. Det var kong Haakon som stor for innvielsen. Kongevogna er bevart i all sin prakt og brukes av og til på banen. Arnfinn Skjevdal har arbeidet i gruva på Løkken i noen år. Helt til den ble nedlagt. Etterhvert ble han lokfører på Thamshavnbanen. Han er også drifsleder for banen. «En flott jobb. Men det kan være slitsomt å bytte sviller på gamlemåten. Banen er jo fredet av Riksantikvaren og alt vi gjør, må være godkjent derfra, forteller han. Thamshavnbanen går mellom Løkken og Bårdshaug. «I gamle dager gjorde denne banen det mulig for folk å reise tur retur Trondheim på en dag, kombinert med dampskip. En tur som til da hadde tatt mange dager, sier museumsdirektør Torbjørn Lefstad.

Ekko-gjenhør

I dag · Ekko-møtet - Språk og nasjonal psyke. Ved Espen Thoresen.

Folkemusikktimen

16. september - Torjus Vierli i Vintermåne har kjøpt bedehus ved Grimstad og bygd studio. Gjenhør med Alfred Maurstad

Verdibørsen

I går - TOK MENNESKERETTIGHETSDOMSTOLEN MER HENSYN TIL FAMILIEN ENN BARNET? Professor Ole Gjems-Onstad kritiserer en ny dom som han mener er preget av dommerenes kulturbakgrunn.FEMINISTEN SOM SKREV OM PETERSON. - Jeg hadde ikke trodd responsen skulle bli så stor! GRENSER FOR TOLERANSE?. Har vi tålt for mye? Eller blander vi toleranse med aksept? 12 REGLER FOR LIVET. Gjør de livet verdt å leve? Nå kommer Jordan Petersons bestselger ut på norsk. Hvem bør lese denne?

Kulturreportasjen

I går · Ut i kulturen - Ut i kulturen På besøk i mørkerommet til fotograf Morten Krogvold