Kategorier

Åpen bok

I går - Igjen har islandske Jon Kalman Stefansson skrevet en solid og sterk roman, Historien om Åsta. Filosof og kunstkritiker Kjetil Røed har laget en bruksanvisning for kunsten og livet, D.B. John har skrevet en internasjonal thriller fra Nord-Korea som i utgangspunktet kan virke uimotståelig, og poeten, dramtikeren og essayisten Øyvind Berg romandebuterer nå med Roseromanen.

Åpen bok

12. mai - I antologien Third Culture Kids møter vi 29 ulike stemmer som forteller sin historie om det moderne flerkulturelle Norge. Virginie Despentes holder koken i bind to i trilogien om dophuet, musikkfreaken og uteliggeren Vernon Subutex - og sparker fremdeles velrettet til det franske samfunnet. Jesmyn Ward opplevde orkanen Katrina og har skrevet den prisbelønnete romanen Det som reddes kan. Historikeren Gudmund Moren fikk en bunke brev i fanget, og har skrevet om de tyske okkupantene fra en ny side. Og nå er det klart for podkasten Norheim og Hoem forteller litteraturhistorien. Og slik har du aldri hørt den!

Åpen bok

5. mai - Rachel Cusk`s Kudos, tredje bind i Omriss-trilogien er mer bister og dyster, Claudio Magris` Tiltale frafalles, understreker hvilken stor, europeisk forfatter han er, Victoria Durnak har skrevet en sjarmerende spionroman der hun fortsetter å la folk møte hverandre på stadig nye arenaer, og forfatter og musiker Anders Bortne har skrevet om å være søvnløs, og det er også blitt en våken bok om søvnforskning og søvnens kulturhistorie.

Åpen bok

28. april - Vory er navnet på den russiske mafiaen, regnet for å være den mest brutale i hele verden. Det er også navnet på dokumentaren skrevet av Mark Galeotti, og han er regnet for å være den fremste eksperten nettopp på Russlands mørkeste side. Siri Hustvedt er på sitt mest lekne, ertende og vitale i sin nye roman Minner om fremtiden, og den østerikske poeten Georg Trakl som døde i 1914, 27 år gammel, og som bare rakk å skrive to diktsamlinger, er fremdeles ruvende - nå i Jon Fosses nye oversettelse.

Åpen bok

21. april - I Åpen boks påskespesial velger vi oss tyskspråklige forfattere. Dag Solstad velger seg Thomas Mann, Vigdis Hjorth velger seg den tyske advokaten og bestselgerforfatteren Ferdinand von Schirach. Velkommen til en time om bøker og forfattere fra den tyskspråklige litteraturen.

Krimvakta

22. april - Ved Leif Ekle og Terje Thorsen.

Krimvakta

19. april - Ved Leif Ekle og Terje Thorsen.

Åpen bok

14. april - Martin Holmén skriver hardkokt detektivhistorie fra mørkeste Stockholm på 30-tallet og er klar med bind to i trilogien om Harry Kvist. Joyce Carol Oates` roman bringer tankene til en mørk hendelse knyttet til en kjent amerikansk senator, og noen mener den kan leses i lys av Metoo. Men først og fremst er det en god roman. Oversettelsen av den kanskje mest kjente europeiske tegneserien, Corto Maltese, er i boks, takket være Jon Rognlien. Vi har møtt skrekk-laget, de tre forfatterne bak den nye boken i grøsserserien for ungdom, Marg & bein.

Krimvakta

18. april - Ved Leif Ekle og Terje Thorsen.

Åpen bok

7. april - Roy Jacobsens På randen av Vigeland om morens problemer som på sett og vis ble skjult bak Vigelandsskulpturene, Leila Slimanis Vuggesang er alle foreldres mareritt, en dagmamma med et så mørkt sinn og mørk bakgrunn at det verste som kunne skje skjedde, og Edward St Aubyn er igjen aktuell med britisk overklasses ondskap og familietragedie med de lumskeste og mest lysskye forbindelser - men denne gangen skyldes det Shakespeare. Vi har også vært på besøk hos Odd W Surén som er aktuell med ny novellesamling, Hvis vi lever neste år.

Åpen bok

31. mars - Trine Hamran og Øystein Bogen har gitt ut hver sin bok om Frode Berg. Rettsaken mot den spionsiktede nordmannen starter i Moskva 2. april, og Knut Hoem har lest begge bøkene. Leife Ekle har med seg The Border av Don Winslow. Spenningsromanen er ikke oversatt til norsk, men den er aktuell i Krimvakta, og verdt å trekke frem her også, rett og slett fordi Ekle mener den er sabla god. Marta Norheim har lest og latt seg fascinere av Madame Nielsens The Monster, som igjen dytter leseren ut av komfortsonen. Og danske Eva Aagaard debuterer i Norge, på norsk. Marta Norheim skal anmelde "The Monster", den nye boka til det danske performance-fenomenet Madame Nielsen, tidligere kjent som både Claus Beck-Nielsen og Das Beckwerk. Boka beskrives på coveret som en "New York grøsser", og handler om en ung mann som ønsker bli den nye Willem Dafoe og Messias. I sendingen kommer også et intervju med Eva Aagaard, en dansk debutant som liker det norske forfattermiljøet så godt at hun har valgt å gi ut sin første bok, Døtre, på norsk i Norge.

Åpen bok

24. mars - En sexbok for gutter hvor alt er lov og respekt er et sentralt ord. Glem storken! I Anna Fiske nye barnebok får de små direkte forklaring på hvor babyene kommer fra. Tolstoj og Dostojevskij kan fortsatt sette hjertet ditt i brann.Og en annen aktuell bok minner oss på at uansett hva man gjør, så kan det være greit å huske på et godt gammalt begrep: bondevett.