Kategorier

Studio 2 - P2

I dag · Studio 2 - Fredsprisvinner Denis Mukwege påpeker at krigen i DR Kongo er en krig om naturressurser, ikke minst kobolt som vi bruker i batterier. Barn ned i sju års alder graver etter metallet med hendene og krigsherrene profitterer stort. ** Gjennom historien til fredsprisvinner Nadia Murad har vi lært om hennes flukt fra IS og livet som sexslave. Hun tilhører den religiøse folkegruppen jesidiene. Vi skal høre hvordan de lever. ** Rolf Nesch var den tyske kunstneren som søkte tilflukt fra nazismen i Norge. Og fortsatte å bo her under okkupasjonen. Nesch giftet seg norsk, og svigersønnen har nå skrevet en autoritativ biografi, med tilgang til mye hittil ukjent materiale. ** I en tid der folk flytter mer og mer over landegrensene og immigrasjonen øker - hva betyr alle disse endringene for identiteten i de europeiske nasjonalstatene og følelsen av å høre til? ** Gjennom en splitter ny norsk bok om den romerske keisertida skal vi se på hva historien har lært oss. Ikke bare er Putin forveksling lik keiser Augustus av utseende, dagens despoter har mye å lære av fordums keisere. ** P2-lytternes romanpris er som kjent det lyseste høydepunktet i en ellers mørk vinter. Nå er endelig seks romaner kommet gjennom nåløyet og vi skal få vite hvilke det er. ** Så er det mandag og det betyr komplett uvesentlige nyheter fra vårt nennsomt sammensatte nyhetspanel.

Spillerom hovedsending

I dag · Spillerom - Martin Horntveth om 144 norske trommeslagere fra alle sjangre og julebordet de hadde sammen. Harald Stanghelle om "Paint Your Wagon", som er musikkfilmen i hans liv.

Morgenandakt

I dag - Når vi selv mener at vi har nok, kommer an på hvor mye vi er vant til å ha. Det er lettere å gi om du vet at du får. Men om friheten skal finnes i fellesskapet må også de som ikke kan gi, få. Eller for å si det med den danske teologen Knud Ejlert Løgstrup sine ord: vi må organisere samfunnet som om vi elsket hverandre sjøl om vi egentlig ikke gjør det. Kirsti Bergstø er sosialarbeider og nestleder i SV. Sonja Aldén synger "Blott en dag"

Ordet fanger

I går - - Vi kaller det Tødden, skriver Amalie Kasin Lerstang i diktsamlinga "Vårs". Den handler om Notodden, arbeiderklassen og en kultur som hun lurte på hvor det ble av. Programlederne i Ordet fanger, Ellen Wisløff og Endre Ruset er nysgjerrige på det politiske, klasseorienterte i diktene hennes og har også invitert skribent og forfatter Leif Høghaug med i praten. Han trekker de lange linjene og velger dessuten Alf Prøysen som sin poetgull-favoritt.

Språkteigen

I går - Språkteigen møter vinneren av Nordens språkpris, den danske skuespilleren Sofie Gråbøl.

Salongen

I går - Det blir en spesialsending fra Salongen når vi inviterer til Salonghistorier live fra Ingensteds i Oslo. Fire modige mennesker forteller hver sin selvopplevde historie foran et forventningsfullt publikum. Eigil Langmark forteller om hvordan han rotet seg bort i dypvannsdykking med sin egen vannskrekk. Stina Haugen utleverer noen vonde minner fra skoleårene knyttet til rødpenn og stilbøker. Yahya Najafizada forteller om hvordan det var å komme fra en privilegert bakgrunn i Afghanistan til å bli renholdsarbeider i Norge. Jakob Berg forteller om en kirketur som fikk uvanlig inngripende helse-konsekvenser. Har du en historie du vil fortelle? Mail: salongen@nrk.no.

Kulturreportasjen

I går · Ut i kulturen - Arne Eggum om Edvard Munch og veggmaleriene hans i Universitetets Aula

Advent - hva er jul for deg?

På andre søndag i advent forteller Øivind Elgenes om sine juletradisjoner. Til teaterfabrikken i Ålesund kommer også flere gjester.

Mellom himmel og jord

I går - Hvordan er det å være jødisk rundt juletider? Som barn satt Dana Wanounou i vinduet og kikka lengselsfullt på julelys og nisser i naboenes vinduer. Da hun flytta hjemmefra, fikk hun endelig juletre i stua. Men det ble med den ene gangen.

Kulturreportasjen

10. desember 2017 - Finnes det andre juleforestillinger enn "Nøtteknekkeren" ved Den Norske Opera & ballett. Ja - var svaret fra huskoreograf Alan Lucien Øyen, da han for 2 år siden skapte juleteater med skuespillere fra sitt eget kompani "Winter Guests" og dansere fra Nasjonalballetten. Nå er de tilbake på scenen ved Operaen med Jingle Horse – en julespesial.

Gudstjeneste - radio

I går · Gudstjeneste fra Oslo misjonskirke Betlehem - Gudstjeneste 2. søndag i advent fra Oslo misjonskirke Betlehem. Møteleder er Erik Andreassen. Margot Amlie Dahl holder prekenen. Prekenteksten er hentet fra Markus ev. kap. 4, vers 35-41. Sang av barn fra menigheten, forsanger er Silje Østby Kleiven. Forøvrig medvirker musikerne Jo-Martin Grosås Nordbø og Ruben Fredheim Oma. Jens Andreas Kleiven er musikalsk leder. Salmer fra Norsk salmebok er nr. 25 Tenn lys, nr. 5 Gjør døren høy, nr. 56 En krybbe var vuggen.

Rohkos

I går - Buorre idit. De leage juo 2.adveantta sotnabeaivi. Cahkkehetnot 2. Adveantta gintala ja Maze lavlunjoavku lavlu adveanttavearssa gintaliid birra.