Kategorier

Spillerom kortversjon

I dag · Spillerom - Høydepunkt fra formiddagens Spillerom. Hør mer i Spilleroms hovedsending

Språkteigen - P1+

I dag · Språkteigen - Språkteigen - programmet om god norsk, på godt norsk. Programleder er Einar Bjorvatn (bildet), og programmet ble første gang sendt i 2000.

Studio 2 - P2

I dag · Studio 2 - Akkurat nå er utenriksministeren og kronprinsen i New York for å drive valgkamp for å få Norge inn i FNs sikkerhetsråd i 2021. Men hva vil vi der? ** Denne uka kom tallene som viser hvor mange konflikter som finnes i verden akkurat nå. Det er ikke få og mange av dem går oss i media hus forbi. Og en av dem foregår i det ytterste, østre hjørnet av India. ** Magnus Marsdal har reist rundt i verden for å se på ulike måter å bygge opp samfunn på og har undersøkt hvor mennesker føler seg mest frie. Er det i USA, Norge eller Romania? ** De har fått alt de drømmer om, men likevel får de psykiske problemer. Flere av de aller største youtuberne har blitt rammet av utbrenthet, angst og depresjon. Er berømmelsen så hard å takle? ** Kunstnerne Kitty Kielland og Harriet Backer er kanskje kjente navn for mange. Men det finnes en stor underskog av kvinnelige kunstnere fra samme periode som de færreste har hørt om. I dag blir vi bedre kjent med Ragnhild Thrane. ** Bokstaven Ø er i dag ganske særegen for Norden. Men nå har den begynt å spre seg til tysk markedsføring og reklame. Hvorfor liker tyskere vår Ø bedre enn sin egen Ö?

Spillerom hovedsending

I dag · Spillerom - Sir Simon Rattle har svingt taktstokken i Berlinfilharmonien i 16 år, men denne uka takker han av. Det har vært et lykkelig ekteskap, med blir det en lykkelig skilsmisse? Vi snakker om det verdenskjente orkesteret, og deres like berømte dirigent, i Spillerom i dag.

Kulturreportasjen Kunst

Lørdag 16. juni - Zazjigalka. Venner av russisk kultur i Kulturreportasjen Kunst

Morgenandakt

I dag - Det er en sommer midt på åtti-tallet, det er skjærgårdsgospel, og det er den kristne popmusikkens glanstid. Vi kan ikke få nok. Og alle vil være med. Musikken er fantastisk, rytmisk, tight, melodiøs og vakker. Musikerne er de beste. Våre unge, indre strenger vibrerer umiddelbart når lyden dundrer gjennom høyttalerne og treffer oss midt i magen. Vi ler, synger og gråter sammen. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti. Per Erik Hallin synger Morgonluft

Spillerom hovedsending

I går · Spillerom - Møtet med Hans Børlis poesi hjalp Erik Lukashaugen å finne sin egen stemme som artist. Nå er han ute med sin andre plate der han har tonesatt skogens dikter. Svensk/norske Sara Menke hørte med en gang melodier, da hun åpnet en samling med Karin Boyes dikt. Nå har hun tolket den svenske nasjonalskattens melakolske tekster på sin debutplate.

Kurer

Lørdag 16. juni - Økokrim vurderer å etterforske norske Tidal etter at Dagens Næringsliv har avslørt at selskapet har blåst opp lyttertallene på to Album av Kanye West og Beyoncé – som også er deleiere av musikkstrømmetjenesten. Hva betyr dette for vår tillit til digitale medieøkonomier?

Studio 2 - P2

I går · Studio 2 - **4 av 10 av verdens flyktninger og internt fordrevne lever i Midtøsten. Grunnen til at mange av dem er på flukt skyldes hendelser som skjedde for 100 år siden - hvorfor er arven etter 1 verdenskrig fortsatt synlig på bakken i Midtøsten? **En av verdens største bilprodusenter, amerikanske General Motors, har nå TO kvinner i toppledelsen. I tillegg består styret av halvparten kvinner. HVa har skjedd med machokulturen i GM? **Hva gjør du når du blir mobbet av en gjeng bøllete gutter? Finner en håndbok for superhelter, vel! Det er lov å drømme. I alle fall i en barnebok. Vi skal møte den svenske forfatteren bak superhelt-håndboken. **For tredje året på rad går antallet drepte i kriger og konflikter ned. Det viser ferske tall fra Uppsala konfliktdataprogram. Men det er MANGE væpnede konflikter i verden, og de fleste av dem hører vi aldri noe om I dag skal vi snakke om de ukjente konfliktene i Myanmar, også kjent som Burma. **Hvem var Asta Nørregaard? Denne uken prøver Studio2 å finne ut av hvordan det var å være kvinne og kunstner på 1800-tallet. **Denne gangen ser vi nærmere den dyktige Asta Nørregaard som ofte kom i skyggen av Harriet Backer**Ukas anbefalinger: Et visst spenn her - fra spansk rennesansemusikk, tegnerieblogg og Brødrene Løvehjerte.

Morgenandakt

I går - Jeg tenker at det er fint å være prest, for jeg får også bruke kroppen min, hendene, armene og bena mine, når jeg vender meg til Gud. Det er litt synd at vi har sluttet med at menigheten kneler i kirken. For du skal ikke lese mange artikler om hvordan du skal finne deg selv og finne ro og bli mere tilfreds, før du skjønner at kroppen må med. Det være seg yoga, tai chi, mindfullness eller annet. Kroppen må med. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti. Cat Stevens synger Morning has broken

Spillerom hovedsending

Tirsdag 19. jun · Spillerom - Lille Aurora Aksnes fra Bergen har blitt en våre største stjerner. I dag tar hun oss med inn i sitt univers og avslører filosofien bak det kommende albumet. Pest og undergrunn er to tema fra albumet Music for cities. Herrene bak er trommeslager Jonas Sjøvaag og gitarist Juhani Silvola. Hvilket filmspråk bruker Eivind Landsvik, når han setter bilder til musikk? Regissøren har fått både Spelemann og Gullstol i klassen musikkvideo i år.

Kulturreportasjen

Søndag 17. juni - I hver en liten krok i dette landet finner vi en festival. Slik hadde det kanskje ikke vært - hvis vi ikke hadde hatt Kalvøyafestivalen - som gikk opp denne løypa. Nå er boka her om den første og viktigste rockefestivalen i Norge. Dette er festivalen som var med å definere enn tidsånd da den startet i 1971 og som fram til sin avslutning i 1997 har hatt besøk av det som kan krype og gå av store – og små artister.