Dokumentar/fakta

Dokumentar/fakta

Sist sendt

 • Ekko-gjenhør

  I går · Ekko - Gjenhør fra formiddagens Les mer sending.

 • Verdibørsen

  I går - Akkurat nå er psykisk helse Les mer mer populært enn humor på iTunes! Åpenhetskulturen oppfordrer oss til å dele våre historier om motgang, vi liker å høre fra andres liv og ikke minst: høre psykologenes råd. Men hjelper det? Tallene på dem som sier de strever går ikke ned, blant unge jenter går de opp. Hudfarge er vanskelig. Hvilke begreper er det riktig å bruke, og når er det relevant å omtale hudfarge i det hele tatt?

 • Ekko

  I går - * Har du skjelett i skapet? Les mer Høyr kva du må gjere om du skulle kome over eit skjelett! * Den kompliserte integreringa. Tøyen bydel i Oslo var tidleg forsøkskanin for norsk innvandrings- og integrasjonspolitikk. * Med Frankenstein på laboratoriet. Boka om vitskapsmannen Frankensteins monster kom for 200 år sidan. * Kvifor blir seksuelle tilnærmingar trakassering? Evolusjonspsykologen meiner ei forklaring kan ligge i jeger- og sankarsamfunnet tidleg i menneskets historie. * Kven skal steforelderen vere? Det er ikkje berre lett å ta rolle som stemor eller stefar når ein har møtt den ein vil dele livet med.

 • Ekko-gjenhør

  Mandag 22. jan · Ekko - Gjenhør Les mer fra formiddagens sending.

 • Ekko

  Mandag 22. januar - Er syntetiske Les mer rusmidler den største narkotrusselen?****Hva er e-sport - og er det faktisk idrett?****Kokebøker for livet****Øyeblikket: Brannen i Ålesund****Møt forskeren - med ambulansen som forskningslab****

 • NRK for 50 år siden - P1+

  Søndag 21. jan · NRK for 50 år Les mer siden - Glimt fra hva NRK sendte i januar 1968. Gjenhør med Kirsten Langbo i Barnetimen for de minste. Magne Thomassen blir norsk mester på 10 000 meter skøyter. "Oluf" skal levere selvangivelsen.

 • Ekko-gjenhør

  Søndag 21. jan · Ekko-møtet - Her Les mer finner du repriser fra hovedsendingene til Ekko

 • Museum

  Lørdag 20. januar - Hermann på Les mer sokkel - Teutonerburgerskogen del 2) Hele det mektige Romerriket skalv i sine grunnvoller da det umulige skjedde i år 9 etter vår tidsregning. I en mørk og sumpete skog et sted i Nord-Tyskland ble en av romernes mest berømte hærførere og stattholdere lurt inn i et bakhold og slaktet ned sammen med minst 15 tusen av sine soldater. Stattholderen var Publius Quinctillus Varus og germanerne ble ledet av høvdingesønnen Hermann. Romerne kalte ham Arminius, siden han hadde fått sin opplæring i Romerriket. Så ydmykende var nederlaget at Varus tok sitt eget liv på slagmarken istedenfor å overgi seg. Han ble likevel halshugd og hodet hans havnet til slutt i Roma til skrekk og advarsel. Hermann, derimot, kom på sokkel 1800 år senere, som Tysklands største helt gjennom alle tider. Et 58 meter høyt monument med en temmelig grotesk og krigersk Hermann står med sitt sverd og skjold, brynje og hjelm med ørnefjær og skuler olmt mot Frankrike i et skogområde like utenfor byen Detmold i landsdelen Lippe i Nordrhein-Westfalen. I MUSEUM forteller historiker Jon Iddeng om hvordan Hermann før det hadde vært glemt i tusen år og at han aldri greide å forene de germanske folkeslagene. - De germanske folkene ønsket rett og slett ikke å bli forent på den måten den autoritære Hermann ville, sier Iddeng. På 1500-tallet ble de romerske kildene gjenoppdaget og ikke minst beskrivelsen i Tacitus om Varus-slaget blåste nytt liv i den tyske nasjonalismen. På 1800-tallet slo dette ut i full blomst med Bismarck, keiser Wilhelm I og seieren over Frankrike i 1870. - Det er hele den krigerske og nasjonalromantiske holdningen fra den tiden Hermannsdenkmal representerer, sier Arne Brand, stedfortredende leder for Landesverband Lippe. - På mange måter er antakelig ikke den tyske stemningen på 1800-tallet særlig annerledes enn den norske nasjonalromantikken før 1905, med vikingemytene og Olav Trygvasson og alt det som da definerte Norge, sier Brand. I dag tar myndighetene sterk avstand fra alt som har med nasjonalistisk bruk av monumentene å gjøre. Nå skal Hermann representere fred og enhet, samhold og felles ansvar, sier Brand.Sendt første gang lørdag 20/1 2018. Programleder Øyvind Arntsen

 • KRAFT - om livet ditt

  Lørdag 20. januar - Er åpenhet Les mer bare et gode? Finnes det i det hele tatt grenser for hva skribent og artist Christine Koht vil snakke om? .

 • Røverradion

  Lørdag 20. januar - det landet Les mer i Europa med størst andel kvinnelige innsatte, damene på Bredtveit diskuterer årsaker. Kan man ha sex når man sitter i fengsel? Og er det best å sone i et stort fengsel, eller er det bedre å sitte inne i et lite?

 • Ekko

  Lørdag 20. jan · Ekko Helg - * Les mer Ein internasjonal landsby på månen. Den europeiske romfartsorganisasjonen vil bygge ein slik, men kva inneber det å bu i det golde og framande månelandskapet? * Antipanelet. Denne gongen spør me kva som er problemet med kunnskap, og kva som er kjipt med å ha kjærast? * Radiodokumentaren: Alicia blir Alex. Som elleveåring syntes Alicia at det blei umogleg å leve vidare som jente, noko som skulle føre til store endringar for heile familien til jenta som seinare blei gut og tok namnet Alex. * Kjapp kaffi med brøytebilsjåføren. Kven er dei som jobbar dag og natt for å halde vegane opne og frie for snø?