Kategorier

Verdibørsen

Lørdag 8. desember - MENNESKERETTIGHETENE 70 ÅR Menneskerettighetene er under press. Er noe av magien ved dem i ferd med å blir borte? Er det mindre kontroversielt å utfordre menneskerettighetene i dag? ORBANS SPØRREUNDERSØKELSE Er du enig i at problemet med nedgang i befolkningstall skal kureres med sterkere støtte til familier og ikke ved hjelp av innvandring? Dette skal den ungarske befolkningen svare ja eller nei på. Men hvor lett er det å svare kun "ja" eller "nei", på et slikt spørsmål? FOTBALL OG FLERGUDERI Verden ville blitt et bedre sted hvis de polyteistiske religionene ble gjenopplivet, mener filosofen Simon Critchley, KUNNSKAP OG KUNNSKAPENS FIENDER Hvorfor er vi er sårbare overfor feilinformasjon og hvorfor angripes kunnskap?

Ekko

I dag - Denis Mukwege - fredsprisvinner med norsk familie I dag mottar den kongolesiske legen Denis Mukwege Nobels Fredspris. Hvem er denne mannen som risikerer livet for å hjelpe tusenvis av voldtatte og traumatiserte kvinner i et voldsherjet Kongo hvor seksualisert vold blir brukt som våpen? Nygamle kart I fjor mottok Nasjonalbiblioteket en stor og eksklusiv kartsamling, som et evig lån. Det dreier seg om intet mindre enn verdens største private samling av historiske kart over Norge og nordområdene, som i løpet av det siste året har samlingen blitt overført fra USA til Norge, Eskimoene og klimarettsaken i Alaska På en øy utenfor Alaska bor inupiaq-folket. De har lenge vært bekymret for at øya vaskes vekk i et Arktis som blir stadig varmere. Nå har en gruppe unge inupiaq'er gått til sak mot sin egen delstat Alaska. De hevder at oljen som har gitt Alaska store rikdommer er med på å ødelegge eskimoenes livsgrunnlag. Julegaven skal til meg Hva svarer du hvis jeg foreslår å gi julegaven din til noen andre, noen som trenger den mer? Hvor egosentrisk kan man være i julen?

P2-portrettet

I går - Da han lagde et gjøkur i utsmykningsoppdrag til regjeringens representasjonsbolig, byttet han gjøken ut med et taust egg. Deretter formet han smykke av morens gallestener og ble innkjøpt av svenske Nationalmuseet i Stockholm. Lisbeth David-Andersen besøkte en grenseløst spennende kunstner i hans verksted, der Sigurd Bronger viser hvordan han har forvandlet et eksotisk blekksprutskjell til et bæreinstrument. Bronger er ukens P2-portrett.

Hva skjer?

I går · Hva skjer når vi går i partisanenes fotspor? - Etterkommere av partisanene i Finnmark under krigen er fremdeles utilfreds med at flere av de som kjempet i alliert sovjetisk tjeneste mot Nazi-Tyskland ennå ikke er blitt dekorert, og dermed ikke fått full anerkjennelse fra staten Norge for å ha risikert sine liv for Norge. En ny bok som viser partisanenes skjulesteder åpner opp for å fortelle historien om de norske motstandsmennene i nord. Hva skjer når vi setter nytt søkelys på partisanenes krigshistorie og deres skjebne i skyggen av den kalde krigen?

Røverradion

Lørdag 8. desember - Hva gjør at noen ungdom faller utenfor? Assisterende fagdirektør ved NUBU Nina Tollefsen er på besøk i Oslo fengsel. Damene på Bredtveit snakker om å finne kjærligheten og det blir et sterkt møte mellom en statsråd og en innsatt som deler sin historie om en oppvekst i barnevernet.

KRAFT - om livet ditt

I går - "I skyggen av Veronica og Kristin." Ved Kirsti Kraft.

NRK for 50 år siden - P1+

I går · NRK for 50 år siden - Olje i Nordsjøen - reportasje til Ocean Traveller. Intervju med en dykker. Jens Evensen om regulering av boring i norsk sektor. Torvild Aakvaag om industrielle utfordringer for Hydro og andre.

Familiene på Orderud

I går · Dommen -

Museum

Lørdag 8. desember - Kringkastingshusets historie del 1) - Tomtekrangel og NS rykker inn Da NRK ble etablert i 1933 var det klart fra starten at man måtte ha nye lokaler. Studioer, administrasjon og verksteder var spredt på mange forskjellige adresser i Oslo sentrum og Stortinget ga en bevilgning på halvannen million kroner til nytt bygg - Det var mange tomtealternativer, sier NRK-pensjonist Svein Sandnes, som sammen med de to andre NRK-pensjonistene Per Christian Brachel og Truls Hansen tar med MUSEUMs lyttere på en vandring gjennom de eldste delene av Kringkastingshuset. - Egentlig skulle Majorstuen stasjon ha ligget der NRK kom til slutt, men det var Også snakk om Tøyen og Solli plass, sier Sandnes. Nils Holter - Heldigvis var det Nils Holter som vant arkitektkonkurransen i 1936, sier Brachel. Holter reiste på flere studieturer til utlandet og lærte av hvordan de store kringkasterne ute i Europa hadde tenkt da de bygget sine hus. – NRK var bel heldige med timingen, i hvert fall forsto Holter at vi måtte ha god plass til framtidige utvidelser, sier Brachel. Høy bygningskvalitet Første byggetrinn ble ikke ferdig før etter at tyskerne hadde okkupert Norge, men byggingen av Kringkastingshuset bare fortsatte. Før de første byggetrinnene kunne overtas i 1950 hadde byggekostnadene rundet 16 millioner, og i årene etter har nye byggetrinn og ombygninger pågått kontinuerlig. - Det er høy kvalitet både på utforming av studioer, byggekonstruksjoner og valg av Materialer, sier Brachel, som tar lytterne med innover i gangene hvor de første 13 studioene ble bygget. Det var egne studioer for tale, musikk og radioteater. – Og så var det Fenalåret. Et studio for folkemusikk som hadde omtrent samme fasong som et fenalår, sier Brachel. Kringreisa Truls Hansen har tatt med noen av de flotte fotoalbumene NRKs historiegruppe har tatt vare på, mer eller mindre på privat initiativ. – Takket være systematisk fotografering helt fra 1934 og fram til 1970-tallet har tidligere kollegaer som Erik Julsrud og Ragnar Pedersen dokumentert den tekniske historien og menneskene bak, sier Hansen. I MUSEUM får vi høre om propagandautstillingen «Kringreisa», som skulle få publikum til å kjøpe radioer. - Vi må ikke glemme at NRK til å begynne med ble sett på et viktig propagandaverktøy for okkupasjonsmakten, sier Svein Sandnes. Etter 9.arpil 1940 rykket tyskere og en NS-redaktør inn på Marienlyst. «Abteilung Rundfunk» og tyske uniformer var stadig å se i gangene. - Og den eneste gangen Propagandaminister Joseph Goebbels kom til Norge var i november 1940. Da besøkte han NRK og utstillingen Kringreisa,og roste NRKs ledelse, sier Truls Hansen. Dette er første del av en serie på 2 programmer.

Ekko-gjenhør

I går · Ekko-møtet - Til jord skal du bli - men hvordan? Færre av oss trenger en gravplass å gå til - for en av 10 svarer at de vil spres for vinden. Flere vil spres for vinden og få blir donert til forskning og undervisning. Universitetet trenger deg etter din død til forskning og undervisning, men møter ikke alltid frståelse for det.

Ekko

Lørdag 8. des · Ekko Helg - Vil tillate mer genteknologi i Norge. Elitestudenter i klimakamp. Radiodokumentar - Jenta som overlevde. KRAFTS adventskalender - Luke 8. Øyeblikket: bussturen som endret borgerrettskampen. James Godbolt

KRAFT - om livet ditt

2. desember - Anne Kat. Hærlands reservetank. Ved Kirsti Kraft.