Kategorier

Museum

I dag - Dollhuset - Oslo hospital - En viktig del av vår dokumentarv Historien til Oslo hospital i Gamlebyen i Oslo, starter allerede i middelalderen. Etter noen hundre år som bosted for fattige, ble det landets første psykiatriske sykehus.i 1776 Arkivet til hospitalet er nå innlemmet på prestisjelisten Norges dokumentarv. - Her er det historisk materiale av nasjonal interesse og ikke minst er det svært viktig Oslo-historie, sier kunsthistoriker Kirsti Gulowsen. Hun er leder for de private samlingene som er innlemmet i Oslo byarkiv. Arkivet ligger i Maridalsveien 3 i Oslo, i bygninger som tidligere rommet Nora fabrikker. Historiker Hedvig Vollsnes forteller at Oslo hospital er sprunget ut av Franciskanerklosteret som ble etablert på 1200-tallet i det som nå er Gamlebyen i Oslo. - Klosterne på den tiden hadde omsorg for syke og fattige. Etter reformasjonen videreførte Oslo hospital denne virksomheten på sitt vis, forteller Vollsnes. I arkivet til Oslo hospital er det regnskaper, sykejournaler og jordbøker som samlet gir et helt unikt bilde av virksomheten tilbake til tidlig på 1600-tallet. Det fremgår av materialet at Dollhuset – som det er blitt kalt – den første tiden var rett og slett å låse inn de som var sinnsyke. Etter hvert ble det gitt behandling. I dag er Oslo hospital fylt opp med psykiatere og psykologer.. - Virksomheten drives fortsatt så å si i samme ånd, forteller administrerende direktør, Anne Lise Arnesen.

Røverradion

I dag - Luis forsøkte å rømme fra politiet på en Segway, Pernille lærer bort selvforsvar til voldsofre, røverpanelet diskuterer tatoveringer – hot or not – Hanna har 60 dager igjen av dommen sin, men blir likevel tvangsflyttet til et annet fengsel og Sjur skulle stjele en bil men gikk i stedet rett i honningfella.

Tett på Sápmi

I dag · Tett på - Er det så krevende for samer å delta i samfunnsdebatten at det er et demokratisk problem? I så fall, hva kan vi gjøre for å bedre situasjonen?

Ekko

I dag · Ekko Helg - * Teikneseriar var viktige i den arabiske våren. I kjølvatnet av opprøret i fleire nordafrikanske land, fekk Egypt ei oppbløming av kunstuttrykk. * Diagnostisert med ADHD 3:3 Erkjenningar. Espen Thoresen var ikkje budd på å få diagnosen ADHD mens han arbeidde med ein dokumentar. * Justismordet på Fritz Moen 1:3. Drapa på to unge kvinner i Trondheim rysta landet på 1970-talet. * Ekkos spørretime om søvn. Kan ein ta att søvn ved å sove lenge dersom ein har sove lite over fleire døgn?

Verdibørsen

I dag - De sørgelige konsekvensene etter Versaillestraktaten. Del 2. Freden som mislykkes.Det er 100 år siden Versaillestraktaten. Hvilke bomber ble bygd inn i avtalen? Revolusjonen Episode 5 Robespierre.

Ekko

I går - Her finner du hovedsendingene til Ekko - et aktuelt samfunnsmagasin som sendes hverdager og lørdager

Radiodokumentaren

Hele historien - Justismordet på Fritz Moen (1:3) - På slutten av 1970-tallet rystes Trondheim av drapene på to 20 år gamle kvinnelige studenter. Søkelyset havner på Fritz Moen. Han tilstår drap i avhør, men er døv og har store talevansker.

Stanghelle på fredag

I går - Det er 25 år siden vi slo floke og jublet for idrettshelter, vetter og medaljer på Lillehammer. Norge viste seg fra sin aller beste side med glitrende kald snø og folkefest langs skiløypa. Hvordan påvirket mesterskapet folkesjela vår? Og hvordan var det egentlig å være kulturminister Åse Kleveland? . Influensere er et helt unødvendig ord, skapt for å høres finere ut enn det egentlig er. Det mener Aftenpostens kulturredaktør. Men hvem kan egentlig kalle seg en influenser og hva skiller en påvirker fra en kommentator? Velkommen!

Verdibørsen

Torsdag 14. februar - Tore Renberg vil flytte universitetet inn til Stavanger sentrum, for å gi byen den progressive og provoserende kraften som studentmassen er. Men er det disse verdiene som preger universitetene i dag? Antisemtittismen sprer seg som en gift i det franske samfunnet, det siste året var det en sterk økning i trusler og sjikanering av jøder. Kan en bok av nobelprisvinner Patrick Modiano om en 15 år gammel jødisk jente som ble sendt til Auschwitz være motgiften? Og mange har lest og hørt om ungdommens klimaopprør denne uka, Greta Thunbergs skolestreik sprer seg til hele verden. Ungdom har en demokratisk plikt til å gjøre opprør, sier sosiologen som selv kaller dagens ungdom for generasjon lydig

Ekko

Torsdag 14. februar - **Franskmann vil kjøpe Oslo Børs **Å pynte på graven etter samlivsbrudd**Amazon - framtidas arbeidsliv? **På besøk hos yanomamiene i brasiliansk Amazonas**Antipanelet - Hva er bra med å være skoletaper?

Ekko-gjenhør

Torsdag 14. feb · Ekko - Gjenhør fra formiddagens sending.

Verdibørsen

Onsdag 13. februar - Smerte, lindring og etikk på livets endestasjon. Livets siste dager preges for noen av dyp uro eller store smerter. Behandling med morfin kan lindre og bør brukes mer. Såkalt grønn vekst redder ikke klima mener økonomiprofessor. Men, kan veksten i økonomien stanses ved at staten tar over produksjonen av penger? Hemmelige steder. ER det viktig å ha et hemmelig sted? Hva betyr de hemmelige stedene for oss?