Kategorier

Museum

I dag - .Vernetokt på Svalbard Endret klima gir nye utfordringer Svalbard er større enn Danmark. Spredt om på det arktiske øyriket finnes det kulturminner som den lille miljøvernavdelingen hos Sysselmannen skal forvalte. Da er helikopter et uvurderlig transportmiddel. «Vi kan få gjort så mye på en dag når vi får bruke helikopter sier, sier arkeolog og rådgiver hos Sysselmannen, Lise Loktu. MUSEUM fikk være med fagfolk fra miljøvernavdelingen på en arbeidsdag. og besøkte Svenskehuset og Fredheim – to viktige kulturminner på øyriket. Svenskehuset er det eldste bevarte bygget på Svalbard – bygget i 1864. I 1872 døde 17 unge, norske fangstmenn som oppholdt seg i huset. Først trodde man de døde av skjørbuk. Senere har det vist seg at det var blyforgiftning. De hadde spist hermetikk og boksene var sveiset med bly. Maten ble blyholdig og det ble deres skjebne. Fredheim var fangstmannen Hilmar Nøis sitt husvære i 38 vintre. Nøis var blant annet med på kartleggingen av Svalbard og med sin kunnskap deltok i store redningsaksjoner. I 1954 ble han tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull. Nøis og Fredheim representerer en av hovednæringene i Svalbards historie. Under MUSEUMs dagstokt ble det brukt drone til å dokumentere Fredheim. «Fredheim er allerede flyttet en gang fordi erosjon flytter strandsonen lenger og lenger inn. Bildene vi tar med dronen nå kan brukes som referanse for utviklingen videre, forteller dronepilot og IKT-rådgiver Tommy Dahl Markussen. Program starter med : - …(kraftig helikopterbråk med uklar samtale mellom pilotene) Blokk: Det store Super Puma-helikopteret……. Program slutter med : ………Er et historisk landskap, sånn sett (helikopterlyd som fades ut) Medvirkende: Lise Loktu, Hans Olav Stegarud, Jens Kåre Holen. Tommy Dahl Markussen. Programleder Jan Henrik Ihlebæk.

Røverradion

I dag - Da Selman ble skilt begynte han å drikke for å fylle tomrommet. Siden da har han sittet inne fire ganger, og selv om de fem barna hans kommer på besøk er det tungt å være pappa i fengsel. Er det slik at kriminelle kvinner bruker sex som et verktøy? Damene på Bredtveit diskuterer røvermyter. 23 år gamle Preben er tilbake i Oslo fengsel for ørtende gang, Geir Jørgen Bekkevold fra KRF og Miss Guinea Pig diskuterer media og hvordan stå i det når det stormer som verst og Frank forteller hvordan man smugler dop og penger inn i fengsel.

Ekko

I dag · Ekko Helg - William Nygaard - 30 år etter Sataniske Vers Forrige uke ble det tatt ut nye siktelser i den såkalte Nygaard-saken, og Kripos anerkjente dermed at utgivelsen av Salman Rusdhies roman Sataniske Vers var et hovedmotiv bak drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard. Midt i en hektisk reiseaktivitet for Norsk PEN kommer Nygaard til Ekko for å snakke om boka, attentatet og ytringsfrihetens kår i dag. Mandag hele året – del 3 DumDum Boys har sluppet kameraten Espen Thoresen inn helt backstage. Bli med inn i en verden av rock n’ roll, karsk og bilkjøring. Hør mørke og fuktige historier om Norges største rockeband gjennom 30 år. Polar kjærlighet Kjærlighet er den sterkeste makt i vår tilværelse, sa Fritjof Nansen og ble borte i 3 ÅR fra sin elskede. Hvor kommer dette sterke ønsket om å være først og beseire - enten det er Nordpolen, Sydpolen eller det annet kjønn? Reporter Rikke Eckhoff legger ut på en hel liten ekspedisjon for å finne svaret. 40 år siden pave Johannes Paul II ble valgt For 40 år siden ble Karol Jozef Wojtyla utnevnt til pave og ble Johannes Paul den andre. Han ble den første ikke-italienske paven på 455 år, og skulle få stor betydning for kampen mot kommunismen i Øst-Europa. Men han var også en sterk motstander av abort, prevensjon og kvinnelige prester.

Verdibørsen

I dag - TRUMP- PROFETIEN: Trump er Guds utvalgte. I april 2011 fikk en tidligere brannmann en beskjed fra Gud; Trump skal bli president!. Nå har profetien blitt film. ER KIRKEN VENSTREVRIDD?Den norske kirke har tatt stilling i en rekke politiske spørsmål. Flere av disse er å gjenfinne på venstresiden. FANTES DET ET "GODHETSTYRANNI" PÅ NORSKE PREKESTOLER? Hvordan var forkynnelsen under flyktningkrisen 2015/16? INN I NATUREN del 1: Reporter Jostein Gjertsen og fjellklatrer og friluftsmenneske Sindre Bø drar inn i naturen for å finne veien ut av naturen

Sånn er du

Per Sandberg - Har Per Sandberg egentlig så mye sinne? Hvor sosial er han? Har han orden i sysakene? Hva tenker han om ubetenksomhet? Dette og mere til får vi svaret på når Harald Eia og Nils Brenna snakker med Per Sandberg om hans resultater på personlighetstesten.

Ekko

I går - Bør alle ledere sitte på lånt tid? En kjapp kaffe med Saudi Arabia ekspert Ina Tin. Bør det koste penger å gå på ski i norsk natur? Abels tårn - Er en dråpe såpe nok?

Radiodokumentaren

Mandag hele året - Dum Dum Boys fra innsiden - DumDum Boys har sluppet kameraten Espen Thoresen inn helt backstage. Bli med inn i en verden av rock n roll , karsk og bilkjøring. Hør mørke og fuktige historier om Norges største rockeband gjennom 30 år.

Verdibørsen

Torsdag 18. oktober - *Følelsen av forskjell Land med stor økonomisk ulikhet har mer kriminalitet enn de med liten. På fly som har luksusklasse er det flere passasjerer som får raserianfall enn på fly uten inndelte klasser. Psykologen Keith Payne viser i boken "Følelsen av forskjell" hvordan vi ser verden gjennom statusbriller – og hvor dårlig det går når ulikhetene øker *Når kan forskjeller føre til krig? SSB la nylig frem tall som viser at de økonomiske forskjellene i Norge øker – de rikeste drar ifra. Hva kan det føre til? I romanen "Den danske borgerkrig 2018-2024" av Kaspar Colling Nielsen gjør de fattige opprør etter finanskrisen. Forfatteren, som er utdannet siviløkonom, er bekymret for utviklingen i den virkelige verden * Truer massiv innvandring den norske velferdsstaten? Er det i det hele tatt mulig å svare på det spørsmålet på en objektiv måte? I den nye debattboken "Skandinavisk Uro" svarer en rekke skandinaviske politikere, forskere og forfattere på dette spørsmålet. Verdibørsen snakker med Grete Brochmann som sannsynligvis er den i Norge som har forsket mest på innvandring og velferdsstaten

Ekko

Torsdag 18. oktober - Canada har gjort cannabis lovlig og håper kriminaliteten forsvinner. Men vil den bli borte og hva om vi gjør det samme i Norge? Uenigheten er stor om hva som fungerer. Hvordan klarte de polfarerne å holde sine kjærlighetsforhold varmen når de selv satt og frøs i isødet? 50 år med forsøk på å stanse avrenning fra jordbruket har ikke løst problemet. Fortsatt kan fosfor gjøre vannet giftig for mennesker. I Antipanelet spør vi hva som er dumt med elbiler og hva som er bra med å rykke ned.

Ekko-gjenhør

Torsdag 18. okt · Ekko - Når Canada har gjort cannabis lovlig, betyr det at kriminaliteten vil gå ned? Og hva skjer om vi gjør det samme i Norge. Uenigheten er stor og vi følger pengene bak røyken i dagens Ekko.Og så skal vi høre om kjærlighetslivet til de som dro ut i isødet på begynnelsen av forrige århundre. Hva drev dem dit og klarte de å holde forholdet til dem hjemme varmt, når de selv hadde det så kaldt?

Verdibørsen

Onsdag 17. oktober - Makten i lederartikkelen. * Må vi ofre demokratiet for å tvinge verden til gode klimaløsninger? * Skal genbankene redde villaksen, dårlig nødløsning?

Ekko

Onsdag 17. oktober - Må idrettstalenter lese litteratur? Toppidretten krever alt av unge talenter. Et fotballtalent har 100% fokus på ball, trening og utvikling av ferdigheter, noe som gjør at unge fotballtalenter bruker langt mindre tid på å lese bøker, sammenlignet med sine jevnaldrende. Men gjør det egentlig noe? Antons tømmershow Ved Riksvei 303 i Vestfold. Der holder "Antons tømmershow" til, en familiebedrift med Olav Antonsen i spissen for tre sønner og en kone. Mennene i familien har holdt over 1000 show i inn- og utland der de svinger gamle, glemte redskaper som tigersvans og stokksag like bra som motorsag og øks. Abels Extra: Hvordan dannes stein? Se rundt deg og det er stein og fjell over alt. Men hvordan har all dette blitt dannet? Det kan ekspertpanelet i Abels tårn forklare Hva ser hunnhummeren etter når hun velger partner? Det er oktober og langs kysten ligger hummerteinene tett i tett, men hvem er det som først og fremst går i teinene? Det er de mest attraktive hannene - og damene er ganske klare på hva de forventer av mannen - hvordan han ser ut og hvilke egenskaper han skal ha. William Nygaard - 30 år etter Sataniske Vers Forrige uke ble det tatt ut nye siktelser i den såkalte Nygaard-saken, og Kripos anerkjente dermed at utgivelsen av Salman Rusdhies roman Sataniske Vers var et hovedmotiv bak drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard. Midt i en hektisk reiseaktivitet for Norsk PEN kommer Nygaard til Ekko for å snakke om boka, attentatet og ytringsfrihetens kår i dag.