Kategorier

KRAFT - om livet ditt

I går - Nysgjerrighet er veldig bra og veldig truende.

Museum

I går - Katolsk påske - Kirkekunst, farger og glans Verdighet, gull, glans og polykrome skulpturer. Alt dette beskriver middelalderens kirkekunst, men det er lett å overse det aller viktigste: - Moderne mennesker bærer med seg en ryggsekk med holdninger. Vi er preget av en beundring for den monokrome antikken med sine hvite skulpturer og marmor. I middelalderen var det så mye farger, gull og glans at moderne mennesker i dag ofte synes det er vulgært å se på. Det er seniorforsker Kaja Kollandsrud på Kulturhistorisk museum i Oslo som sier dette når hun tar oss med inn i kirkekunstavdelingen. Vår første stopp er Madonnaen fra Hedalen, som vises som en replika med så mye gull og gilde farger at den ikke lenger passet så godt i sin opprinnelige kirke. - Men slik var fargeprakten, sier Kollandsrud. Istedenfor hvite eller ensfargete skulpturer i tre, brukte man mange farger for å skape et polykromt uttrykk hvor fargene er med på å forme skulpturene rent fysisk, sier Kollandsrud. I MUSEUM forteller Kollandsrud om hvordan fargene ble konstruert. Gull var ikke gull, men høypolert sølv, som et speil, og det ble lagt en gul, transparent lasur over. Det samler lyset og lever og funkler. Det var helt levende. Når man ser det, er det nesten så man faller gjennom overflaten. Og det er det nærmeste man kan komme for å få et blikk inn i Paradis. Man skal egentlig bli litt «mo i knærne» av hvor vakkert det er, sier Kollandsrud. - Vi som er klassiske kirkehistorikere har som regel vært opptatt av tekst, idé og tanker, sier Jan Schumacher. Men dette er en flott tilnærming mellom det teologiske og gjenstandsforskningen. Det har vært et fruktbart møte og har løftet Middelalderens anseelse For den har vært baksnakket i mange år, sier Schumacher. Den stille uke – en protest mot NRK I MUSEUM forteller også Schumacher litt om hvordan den katolske påske feires i dag. Den stille uke, for eksempel, det er et uttrykk vi bruker som en protest mot NRK og alle medier og alle som snakker om «påskeuken», sier ham. For katolikker starter påsken 1.påskedag. Så går det seks søndager fram til pinsen. Det er den egentlige påsken for oss katolikker, sier Jan Schumacher.

Røverradion

I går - Påsken bak murene feires med påskeegg, påskelabyrint og en god, gammeldags påskekrim – en dystopisk thriller fra fremtidens kriminalomsorg.

Tett på Sápmi

I går · Tett på - Kirken var lakeier for den norske stat i fornorskningsperioden. Det sier tidligere biskop, Per Oskar Kjølaas som håper at sannhets- og forsoningskommisjonen vil føre til et folkelig opprør. Han oppfordrer nå personer som har blitt preget av fornorskningstiden til å kontakte kommisjonen. I den nyeste episoden av podcasten vår, Tett på, diskuterer han og Ánde Somby hvordan og hvorfor forsoningsprosessen er en historisk mulighet.

Verdibørsen

I går - KLØYVD - livet går ikke alltid opp!. Samtale mellom Odd Nordstoga og filosofen Kaja Melsom. Hennes bok "Den fordømte friheten" har vært til inspirasjon for Nordstogas siste plate.Hånd eller ånd: Bach spilte firhendig med Vårherre.Hvor oppstår et kunstverk? I hodet eller hendene?

Tore Sagens podkast

14. april - Julie Andem, kvinnen bak SKAM, forteller hele historien. Hvordan klarte hun å lage et så til de grader vellykket TV drama når så mange feiler. Og hvorfor var det akkurat hun som klarte det?

KRAFT - om livet ditt

Fredag 19. april - Herman Flesvig er helt konge og helt dritt - samtidig.

Radiodokumentaren

Hele historien - Justismordet på Fritz Moen (2:3) - Etter å ha blitt dømt for drap på en 20 år gammel kvinnelig student, havner Fritz Moen i søkelyset for et annet liknende drap. Det finnes ikke tekniske bevis i sakene. Men Fritz Moen har tilstått via døvetolk.

Gáfestallan Lisain

Fredag 19. april -

Stanghelle på fredag

Fredag 19. april - Kva skjer i norsk partipolitikk frametter? I denne utgåva av "Stanghelle på fredag" kan du møte valforskar Bernt Aardal i samtale med Dagbladets politiske kommentator Martine Aurdal; korleis er stoda fem månader føre kommune- og fylkestingsvalet? På langfredag er det naudsynt å tale om påska og soga slik vi kjenner henne frå Bibelen, og ikkje minst om lidinga sjølve langfredagen skal minne oss om. Men påska er også ei tid merka av folketradisjonar og sedvane knytt til fritid og fjellferie. Nelson Mandela er framleis eit førebilete for mange menneske over heile verda. I år er det tjuefem år sidan han vart valt til Sør-Afrikas fyrste svarte president. Tomm Kristiansen kjem til Stanghelle for å dele minne og soger om den karismatiske leiaren.

Verdibørsen

Torsdag 18. april - Et barneskirenn i Haugesund i 1979 ble til et dikt. Sammen med diktet «Nummer 59» av Ingvar Moe følger resultatlisten til skirennet. Diktet heier på sistemann Jarle, som velger et bedre spor, utenfor løypa. «Jakten på Nummer 59» er en jakt etter meningen med diktet – og fortellingen til guttene. Og særlig diktets helt Jarle, Nummer 59. Å finne han skal vise seg å være alt annet enn enkelt.

Radiodokumentaren

Hele historien - Justismordet på Fritz Moen (1:3) - På slutten av 1970-tallet rystes Trondheim av drapene på to 20 år gamle kvinnelige studenter. Søkelyset havner på Fritz Moen. Han tilstår drap i avhør, men er døv og har store talevansker.