Kategorier

Verdibørsen

I dag - * Hva med dem som ikke vil påføres misjon? * Hvor mye kan en biskop mene om politikk?

Ekko

I dag - De brukte fiskekroker for å hjelpe barn til verden. Fortidas jordmødre. For instrumenter som fødselstang var forbeholdt de mannlige legene. Men det var jordmødrenes skolering som virkelig fikk mødre- og spedbarnsdødeligheten ned her i Norge. I år er jordmorutdanningen 200 år i år. Du blir det du synger eller omvendt Du blir hva du spiser» er et kjent motto. Nå skal vi slå et slag for et nytt motto: «Du blir hva du synger.» Eventuelt: «Du synger det du er.» Her kommer nemlig en hypotese: De ulike stemmegruppene i et kor, representerer også ulike egenskaper! Robotene og oss del 5: Når vi blir data Hver eneste dag blir du til data. Når du sitter og surfer på mobiltelefonen på bussen på vei til og fra jobb, eller ser etter ny leilighet på Finn- alt mens du strømmer ned din yndlingspodcast. Valgene du gjør, lagres, selges og brukes. Hva skjer med oss når det vi velger blir til data? Det spør vi oss om - i femte episode i serien om "Robotene og oss" i neste time av Ekko. Nils Bechs vei til Operaen Fra å være den som ikke hørte hjemme noe sted, ble han plutselig allemanseie før jul i fjor - med kanskje den vakreste Nils Bechs tolkning av «O helga natt» i TV-serien Skam, rørte mange. Vi sender et gjenhør med mannen bak den lyse og fantastiske stemmen. Krafts julekalender Vi åpner luke 12 og der ligger det: baksnakking

Verdibørsen

I går - ' Starten på slutten for dagens franske republikk? * Vi tror mindre på men krangler mer om Gud, * Koranskolen

Ekko

I går - * Realitydeltaking: bra for karrieren? Reality-tv er utskjelt som underhaldningssjanger, men kan også vise deltakarane frå sine beste sider. * KRAFTs adventskalender, luke 11 * Halfdan Jebe i Mayaland. Høyr om det eventyrlege livet til ein trøndersk bohem som slo seg ned i Mexico. * Verdas mest berekraftige oppdrettslaks. Kan CRISPR-teknologi hjelpe forskarane med å utvikle ein luseresistent lakseart? * Ekkos vesle juleserie: juletrepynt. Kva fortel pynten på juletreet ditt om deg? * Julebordet: ingenmannslandet mellom jobb og fritid. Kva gjer julebordet med relasjonane kollegaer imellom?

P2-portrettet

Søndag 9. desember - Da han lagde et gjøkur i utsmykningsoppdrag til regjeringens representasjonsbolig, byttet han gjøken ut med et taust egg. Deretter formet han smykke av morens gallestener og ble innkjøpt av svenske Nationalmuseet i Stockholm. Lisbeth David-Andersen besøkte en grenseløst spennende kunstner i hans verksted, der Sigurd Bronger viser hvordan han har forvandlet et eksotisk blekksprutskjell til et bæreinstrument. Bronger er ukens P2-portrett.

NRK for 50 år siden - P1+

Søndag 9. des · NRK for 50 år siden - Olje i Nordsjøen - reportasje til Ocean Traveller. Intervju med en dykker. Jens Evensen om regulering av boring i norsk sektor. Torvild Aakvaag om industrielle utfordringer for Hydro og andre.

Verdibørsen

Lørdag 8. desember - MENNESKERETTIGHETENE 70 ÅR Menneskerettighetene er under press. Er noe av magien ved dem i ferd med å blir borte? Er det mindre kontroversielt å utfordre menneskerettighetene i dag? ORBANS SPØRREUNDERSØKELSE Er du enig i at problemet med nedgang i befolkningstall skal kureres med sterkere støtte til familier og ikke ved hjelp av innvandring? Dette skal den ungarske befolkningen svare ja eller nei på. Men hvor lett er det å svare kun "ja" eller "nei", på et slikt spørsmål? FOTBALL OG FLERGUDERI Verden ville blitt et bedre sted hvis de polyteistiske religionene ble gjenopplivet, mener filosofen Simon Critchley, KUNNSKAP OG KUNNSKAPENS FIENDER Hvorfor er vi er sårbare overfor feilinformasjon og hvorfor angripes kunnskap?

Ekko

Mandag 10. desember - Denis Mukwege - fredsprisvinner med norsk familie I dag mottar den kongolesiske legen Denis Mukwege Nobels Fredspris. Hvem er denne mannen som risikerer livet for å hjelpe tusenvis av voldtatte og traumatiserte kvinner i et voldsherjet Kongo hvor seksualisert vold blir brukt som våpen? Nygamle kart I fjor mottok Nasjonalbiblioteket en stor og eksklusiv kartsamling, som et evig lån. Det dreier seg om intet mindre enn verdens største private samling av historiske kart over Norge og nordområdene, som i løpet av det siste året har samlingen blitt overført fra USA til Norge, Eskimoene og klimarettsaken i Alaska På en øy utenfor Alaska bor inupiaq-folket. De har lenge vært bekymret for at øya vaskes vekk i et Arktis som blir stadig varmere. Nå har en gruppe unge inupiaq'er gått til sak mot sin egen delstat Alaska. De hevder at oljen som har gitt Alaska store rikdommer er med på å ødelegge eskimoenes livsgrunnlag. Julegaven skal til meg Hva svarer du hvis jeg foreslår å gi julegaven din til noen andre, noen som trenger den mer? Hvor egosentrisk kan man være i julen?

Hva skjer?

Søndag 9. des · Hva skjer når vi går i partisanenes fotspor? - Etterkommere av partisanene i Finnmark under krigen er fremdeles utilfreds med at flere av de som kjempet i alliert sovjetisk tjeneste mot Nazi-Tyskland ennå ikke er blitt dekorert, og dermed ikke fått full anerkjennelse fra staten Norge for å ha risikert sine liv for Norge. En ny bok som viser partisanenes skjulesteder åpner opp for å fortelle historien om de norske motstandsmennene i nord. Hva skjer når vi setter nytt søkelys på partisanenes krigshistorie og deres skjebne i skyggen av den kalde krigen?

Røverradion

Lørdag 8. desember - Hva gjør at noen ungdom faller utenfor? Assisterende fagdirektør ved NUBU Nina Tollefsen er på besøk i Oslo fengsel. Damene på Bredtveit snakker om å finne kjærligheten og det blir et sterkt møte mellom en statsråd og en innsatt som deler sin historie om en oppvekst i barnevernet.

KRAFT - om livet ditt

Søndag 9. desember - "I skyggen av Veronica og Kristin." Ved Kirsti Kraft.

Familiene på Orderud

Søndag 9. des · Dommen -