Kategorier

Ekko

I dag - Bør alle ledere sitte på lånt tid? En kjapp kaffe med Saudi Arabia ekspert Ina Tin. Bør det koste penger å gå på ski i norsk natur? Abels tårn - Er en dråpe såpe nok?

Sånn er du

Per Sandberg - Har Per Sandberg egentlig så mye sinne? Hvor sosial er han? Har han orden i sysakene? Hva tenker han om ubetenksomhet? Dette og mere til får vi svaret på når Harald Eia og Nils Brenna snakker med Per Sandberg om hans resultater på personlighetstesten.

Verdibørsen

I går - *Følelsen av forskjell Land med stor økonomisk ulikhet har mer kriminalitet enn de med liten. På fly som har luksusklasse er det flere passasjerer som får raserianfall enn på fly uten inndelte klasser. Psykologen Keith Payne viser i boken "Følelsen av forskjell" hvordan vi ser verden gjennom statusbriller – og hvor dårlig det går når ulikhetene øker *Når kan forskjeller føre til krig? SSB la nylig frem tall som viser at de økonomiske forskjellene i Norge øker – de rikeste drar ifra. Hva kan det føre til? I romanen "Den danske borgerkrig 2018-2024" av Kaspar Colling Nielsen gjør de fattige opprør etter finanskrisen. Forfatteren, som er utdannet siviløkonom, er bekymret for utviklingen i den virkelige verden * Truer massiv innvandring den norske velferdsstaten? Er det i det hele tatt mulig å svare på det spørsmålet på en objektiv måte? I den nye debattboken "Skandinavisk Uro" svarer en rekke skandinaviske politikere, forskere og forfattere på dette spørsmålet. Verdibørsen snakker med Grete Brochmann som sannsynligvis er den i Norge som har forsket mest på innvandring og velferdsstaten

Ekko

I går - Canada har gjort cannabis lovlig og håper kriminaliteten forsvinner. Men vil den bli borte og hva om vi gjør det samme i Norge? Uenigheten er stor om hva som fungerer. Hvordan klarte de polfarerne å holde sine kjærlighetsforhold varmen når de selv satt og frøs i isødet? 50 år med forsøk på å stanse avrenning fra jordbruket har ikke løst problemet. Fortsatt kan fosfor gjøre vannet giftig for mennesker. I Antipanelet spør vi hva som er dumt med elbiler og hva som er bra med å rykke ned.

Ekko-gjenhør

I går · Ekko - Når Canada har gjort cannabis lovlig, betyr det at kriminaliteten vil gå ned? Og hva skjer om vi gjør det samme i Norge. Uenigheten er stor og vi følger pengene bak røyken i dagens Ekko.Og så skal vi høre om kjærlighetslivet til de som dro ut i isødet på begynnelsen av forrige århundre. Hva drev dem dit og klarte de å holde forholdet til dem hjemme varmt, når de selv hadde det så kaldt?

Verdibørsen

Onsdag 17. oktober - Makten i lederartikkelen. * Må vi ofre demokratiet for å tvinge verden til gode klimaløsninger? * Skal genbankene redde villaksen, dårlig nødløsning?

Ekko

Onsdag 17. oktober - Må idrettstalenter lese litteratur? Toppidretten krever alt av unge talenter. Et fotballtalent har 100% fokus på ball, trening og utvikling av ferdigheter, noe som gjør at unge fotballtalenter bruker langt mindre tid på å lese bøker, sammenlignet med sine jevnaldrende. Men gjør det egentlig noe? Antons tømmershow Ved Riksvei 303 i Vestfold. Der holder "Antons tømmershow" til, en familiebedrift med Olav Antonsen i spissen for tre sønner og en kone. Mennene i familien har holdt over 1000 show i inn- og utland der de svinger gamle, glemte redskaper som tigersvans og stokksag like bra som motorsag og øks. Abels Extra: Hvordan dannes stein? Se rundt deg og det er stein og fjell over alt. Men hvordan har all dette blitt dannet? Det kan ekspertpanelet i Abels tårn forklare Hva ser hunnhummeren etter når hun velger partner? Det er oktober og langs kysten ligger hummerteinene tett i tett, men hvem er det som først og fremst går i teinene? Det er de mest attraktive hannene - og damene er ganske klare på hva de forventer av mannen - hvordan han ser ut og hvilke egenskaper han skal ha. William Nygaard - 30 år etter Sataniske Vers Forrige uke ble det tatt ut nye siktelser i den såkalte Nygaard-saken, og Kripos anerkjente dermed at utgivelsen av Salman Rusdhies roman Sataniske Vers var et hovedmotiv bak drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard. Midt i en hektisk reiseaktivitet for Norsk PEN kommer Nygaard til Ekko for å snakke om boka, attentatet og ytringsfrihetens kår i dag.

Radiodokumentaren

Mandag hele året - Dum Dum Boys fra innsiden - Serie av Espen Thoresen. Lyddesign Kjetil Hansen. Konsulent Kjetil Saugestad. Del 2.

Radiodokumentaren

Mandag hele året - Dum Dum Boys fra innsiden - DumDum Boys har sluppet kameraten Espen Thoresen inn helt backstage. Bli med inn i en verden av rock n roll , karsk og bilkjøring. Hør mørke og fuktige historier om Norges største rockeband gjennom 30 år.

Museum

13. oktober - Spanskesyken - 100 år siden verdens verste pandemi Sykdom, død og elendighet herjet skyttergravene i Flandern under Første verdenskrig. Var det derfra den store katastrofen kom ? Eller var det fra lungesykdommer langs den kinesiske mur ? Eller kanskje fra et mutert virus i en militærleir i Midtvesten i USA ? - Pest, kolera, svartedauden og antall døde i begge verdenskrigene til sammen. Det er ingenting som rager opp mot dødstallene under Spanskesyken, sier seniorforsker, dr.polit Svenn-Erik Mamelund ved Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo. Mange titalls millioner var døde verden over på noen få måneder fra oktober/november 1918 til januar 2019. - Også i Norge rammet sykdommen hardt. Femten tusen mennesker døde på noen korte måneder. Også ettervirkningene var store, sier Mamelund. De som overlevde fikk ofte varige skader, på nyrer og lunger. Mange tusen ble foreldreløse og næringslivet hadde problemer. Kort sagt, de fattige ble fattigere, sier Mamelund. I MUSEUM forteller han om hvordan Spanskesyken rammet arbeiderklassen og de svake mye hardere enn de bedrestilte i samfunnet. - På den måten er det vel ikke Kristiania 1918 så forskjellig fra Oslo 2018, sier Mamelund. – Spanskesyken var ikke sosialt nøytral. Den slo ikke like hardt til overalt, selv om også enkelte fra borgerskapet og noen kjente personer også fikk sykdommen og døde. Dette bør vi lære av i dag, sier Mamelund, som mener at tiltak for å bekjempe sosial ulikhet i sykdom i mye sterkere grad bør settes inn i fattige land og for svake grupper. Smittet på butikken «Spansken – kan den komme igjen ?» heter en utstilling på Kongsvinger museum. Der fortelles historien om hvordan influensa-pandemien kom opp gjennom skogene og langs veiene der folk ferdes. – Og på butikken var det verst, sier konservator Ola Storbråten. Der smittet influensaviruset de som kom for å handle, og de tok med seg sykdommen hjem sammen med varene. Etter hvert skjønte folk denne sammenhengen og hadde egne klær til å gå på butikken med, sier Storbråten. På utstillingen i Kongsvinger er det samlet mange gripende enkeltskjebner og også noen få originale gjenstander som forteller den grusomme historien om de lokale virkningene av spanskesyken.

Hva skjer?

Søndag 14. okt · Hva skjer med etterretningen? - Overvåkning, etterretning, spionasje. For de fleste av oss er dette ord fra spenningslitteraturen. Men i Varanger, ved russegrensa, har overvåkning, etterretning og spionasje vært en del av hverdagen, for her er internasjonal sikkerhetspolitikk lokalhistorie. Vadsø historielag feirer 40 års jubileum med stort seminar med blikk på sin overvåkningshistorie.

Verdibørsen

Tirsdag 16. oktober - Ingen berusede muslimer. Hva sier koranen egentlig om alkohol? * Dødssynd: likegyldighet. * Amalie Skram - psykiatriens kritiker.