Kategorier

Verdibørsen

I går - *Den skjulte fattigdommen. Barnefattigdommen øker i Norge - nå lever over 100 000 barn i lavinntektsfamilier. Det er beintøft for barn å ha for lite penger - det handler om skam, hemmelighold og et urimelig ansvar på altfor unge skuldre *«Fattigdom er en forbrytelse mot Gud». 19 års fengsel for å stjele et brød. Det er straffen Jean Valjean soner i romanen Les Misérables, som nylig gikk som TV-serie på NRK. Politimannen Javert tror Valjean ikke vil klare seg som fri mann - for en gang forbryter, alltid forbryter. Men forfatter Victor Hugo trodde på at mennesket kunne endre seg - og at de elendigste ikke fortjente sin skjebne. I Verdibørsen forteller vi historien BAK Les Misérables *Framtidsarkeologi: Veien. Et forsøk på å forstå hva det er vi holder på med ved å stille spørsmålet: Hva var det vi holdt på med?! I dag ser vi på veien, dette utsnittet av verden som frigjør og begrenser

Ekko

I går - * Barn trur ikkje på vaksne i valdssaker. Kva gjer du dersom eit barn som har tillit til deg kjem og fortel om vonde opplevingar - er det alltid rett å gå til overordna med informasjonen? * Tania Michelet: Dotter med eit oppdrag. Forfattar Jon Michelet hadde heile livet eit stort ønske om at døtrene skulle skrive. * Kjærleik på nett. Kva gjer datingappane med forventningane om kva eit kjærleiksforhold skal vere? * Antipanelet. Kva er dumt med framtidstru? Og kva er bra med digital overvaking?

Ekko-gjenhør

I går · Ekko - Gjenhør fra formiddagens sending.

Verdibørsen

Onsdag 20. februar - Hvordan er livet etter å ha drept i krig? Forskning viser at mange veteraner opplever personlig vekst og takler livet etterpå overraskende bra. Jørgen Randers: Trykk mere penger! Bør Sentralbanken trykke mere penger for å få fart på klimavennlige løsninger?

Ekko

Onsdag 20. februar - *Vi arver våre foreldres forhold til smerte *Erfaren jomfru ønskes strax *Såpegründerne på Dverberg *Kvinnelegene som banet vei *'Tusen dager på et sykkelsete *75 år siden Tinnsjøaksjonen

Radiodokumentaren

Hele historien - Justismordet på Fritz Moen (1:3) - På slutten av 1970-tallet rystes Trondheim av drapene på to 20 år gamle kvinnelige studenter. Søkelyset havner på Fritz Moen. Han tilstår drap i avhør, men er døv og har store talevansker.

Museum

16. februar - Dollhuset - Oslo hospital - En viktig del av vår dokumentarv Historien til Oslo hospital i Gamlebyen i Oslo, starter allerede i middelalderen. Etter noen hundre år som bosted for fattige, ble det landets første psykiatriske sykehus.i 1776 Arkivet til hospitalet er nå innlemmet på prestisjelisten Norges dokumentarv. - Her er det historisk materiale av nasjonal interesse og ikke minst er det svært viktig Oslo-historie, sier kunsthistoriker Kirsti Gulowsen. Hun er leder for de private samlingene som er innlemmet i Oslo byarkiv. Arkivet ligger i Maridalsveien 3 i Oslo, i bygninger som tidligere rommet Nora fabrikker. Historiker Hedvig Vollsnes forteller at Oslo hospital er sprunget ut av Franciskanerklosteret som ble etablert på 1200-tallet i det som nå er Gamlebyen i Oslo. - Klosterne på den tiden hadde omsorg for syke og fattige. Etter reformasjonen videreførte Oslo hospital denne virksomheten på sitt vis, forteller Vollsnes. I arkivet til Oslo hospital er det regnskaper, sykejournaler og jordbøker som samlet gir et helt unikt bilde av virksomheten tilbake til tidlig på 1600-tallet. Det fremgår av materialet at Dollhuset – som det er blitt kalt – den første tiden var rett og slett å låse inn de som var sinnsyke. Etter hvert ble det gitt behandling. I dag er Oslo hospital fylt opp med psykiatere og psykologer.. - Virksomheten drives fortsatt så å si i samme ånd, forteller administrerende direktør, Anne Lise Arnesen.

Hva skjer?

Søndag 17. feb · Hva skjer når vår nære historie fortelles - hva er myte og hva er sannhet? - Hva skjer når vi skal fortelle vår nære historie? Hva er myte og hva er sannhet? Dette skal vi utforske ved å gå inn i historien om bryggeriet Mack og hvordan historien skildres når den nå settes opp på Hålogaland teater i stykket "Operetten om Mack".

Verdibørsen

Tirsdag 19. februar - Dragartisten er født naken. Dragartister kommer ut på scenen med kostymer, sminke og glitter, men hva er det som skaper identiteten deres? Krise mellom Polen og Israel. Det er strid om historiefortelling i Polen. Kan historiefortelling styres ved hjelp av lover og politiske beslutninger?

Ekko

Tirsdag 19. februar - * Ekkos spørretime om pensjon. Lyttarane har skrive til oss om kva dei lurer på om pensjon. * Konglepalma. Du har sikkert ein del grøne planter som pyntar opp i stova, og truleg er dei i slekt med sjølve urpalma: konglepalma. * KRAFT: Lagt om stilen. Nokre gonger gløymer ein å lytte til kroppen og å ta pausar - reporter Kirsti Kraft hadde det slik. * Fostermor og mor: relasjonen som gjekk frå fiendskap til samarbeid og vennskap. * Verkar rånelukt på damene? Lukt kan opplevast ulikt avhengig av alder og kjønn.

P2-portrettet

Søndag 17. februar - Han bruker gjerne beskrivelser som fantastisk og vidunderlig når han snakker om kjærlighet, frihet og morskap. Fargerik og modig har han funnet sin scene i et kunstnerkollektiv som ble etablert alleredeunder en oppvekst, tett på naturen på Hvaler i Østfold. Bli med Lisbeth David-Andersen til Aune Sand. Han er ukens P2-portrett.

NRK for 50 år siden - P1+

Søndag 17. feb · NRK for 50 år siden - Portrett av filosof Søren Kierkegaard. Dag Fornæss vinner VM på skøyter i Inzell. Kåseri v/Johan Borgen