Kulturhuset, sesong: 201609
-
Kulturhuset 30.09.2016
Filmskaper Oliver Stone er i disse dager i Norge for å lansere filmen om Edward Snowdens liv. Reporter Siss Vik har møtt Stone for å finne ut hvorfor Snowdens historie fortjente å skildres som spillefilm? ** Danske Bent Sørensens "Øya i byen" for klavertrio og orkester ble rost i skyene av danske kritikere etter urfremføringen tidligere i år. Hva mener vår anmelder etter norgespremieren i Trondheim i går kveld? ** Det er fredag og tid for platedate. I dag får vi besøk av Torbjørn Brundtland og Svein Berge, bedre kjent om Röyksopp!
Sist sendt på NRK P2 fre 30. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 29.09.2016
Hun er ukjent i Norge, men hyllet i sitt hjemland Marokko og i Frankrike, for sine mystiske nordafrikanske melodier blandet med swingende jazzmusikk. Oum er troende, men bruker sin posisjon til å gjøre noe positivt for muslimske kvinner. Denne helga spiller hun på Cosmopolite i Oslo. Vår reporter Johan Tollgert møtte henne i Paris. Musikkjournalist Maria Lokna forteller også om den nordafrikanske musikkens røtter. ** Selv om Spotify, Youtube og Tidal har overtatt størstedelen av musikkmarkedet er det noen som insisterer på å fortsatt gi ut plater. Blant de som lykkes med dette er det norske plateselskapet NORCD, som nå fyller 25 år. I den anledning arrangerer de sju plateslippkonserter denne helga og vår jazzkritiker Svein Magnus Furu har med seg høydepunkter fra slippene. ** I dag har vi samlet et anbefalingspanel bestående av Jørgen Hegstad, Njål Engesæth og Kulturhusets egen Melody Holst Talebi. Eventyrspill, absurd presidentkomikk og kunstpop fra Brooklyn står på menyen.** På uventede, glemte og forlatte steder har scenekunstner Claire de Wangen i en årrekke laget drømmeaktige fiksjonsunivers som publikum trer inn i. Vi blir med ned i dypet under Fredensborg i Oslo, hvor tiden oppfører seg annerledes. Reporter Ellen Foss-Sørensen er spent.** Barnebokforfatter Anna Fiske har solgt 50 000 bøker i Kina, vært nominert til og mottatt en mengde priser – men er fortsatt ganske ukjent. Vi er med reporter Hanne Skrikerud når hun skal lansere boka Oldemor for kjernepublikummet sitt: Barna.
Sist sendt på NRK P2 tor 29. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 28.09.2016
Det Andre Teatret i Oslo er Norges eneste improvisasjonsteater. Fra å være en liten gjeng som drev alt på frivillig basis i 2011, har de nå over 30 000 publikummere innom i året og omsetter for tosifra antall millioner. Nå får de også ny teatersjef, han heter Mats Eldøen og kommer til oss i "Ukas sjef". ** "Fremtidens araber" av Riad Sattouf ble i fjor kalt årets beste oversatte tegneserie. Den selvbiografiske historien om en blond gutt som vokser opp i Syria, Libya og Frankrike har fascinert tegneserielesere verden over – og nå er andre, og foreløpig siste, del ute på norsk. ** Vi har kommet til tredje del i serien om land som har havnet på historiens skraphaug. Forfatter av boka "Landene som forsvant", Bjørn Berge, forteller om "Karolinene" – som i dag er delt mellom Mikronesiaføderasjonen og Palau. ** Mattis Øybøs fjerde roman, "Elskere", handler om utroskap, og den unge bank- og finansmannen Mikkel og hans dobbeltliv. Men den beskriver også sorg, slik den kan arte seg fra ulike ståsted. ** I Kim Leines nye roman, "De Søvnløse", befinner vi oss i år 2025 i Tasiilag i Grønland. Det er sommer, solen går aldri ned, og innbyggerne famler søvnløst rundt i lyset mens krigen raser nede i Europa. ** Når er du voksen? Var det lettere å bli voksen før, enn i dag? Vi utforsker alderens muligheter og utfordringer, sammen med forfatter Bjørn Arild Ersland – som har gitt ut en bok om alder. I dag handler det om å være ung og lovende – og den vanskelige veien inn i voksenlivet. ** En liten jente vokser opp på en prestegård på Jylland. Men idyllen slår sprekker, og novellen "Alkmene" – hentet fra Vinter-Eventyr fra 1943 - byr på et møte mellom mektige motsetninger. Dette er et tema som opptok Karen Blixen gjennom hennes liv og virke, og hun har selv kalt den unge piken i novellen for et selvportrett i miniatyr.
Sist sendt på NRK P2 ons 28. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 26.09.2016
Har dagens unge forfattere gitt seg hen til entusiasmen slik at de bare heier på hverandre? Hvor er kampene om hva som er god litteratur? ** Da franske Edouard Louis leste amerikanske Toni Morrison fikk han et sjokk av gjenkjennelse. Han mener alle som er ofre for vold har noe felles. ** Hvordan få ny norsk dramatikk ut i verden, spurte Nationaltheatret under Ibsenfestivalens avslutningshelg. Det er ikke der problemet ligger, mener vår teateranmelder. ** Kim Thome er norsk industridesigner bosatt i London og kjent for sine installasjoner og interiør. I fjor plasserte han en 18 meter høy monolitt - besatt med fasettslepne krystaller inn i Victoria og Albert museet. Reporter Lisbeth David-Andersen møter kunstneren, som har problemer med å definere skandinavisk design. ** Hva skjer når Azerbadjan inntar storgata på Lillestrøm? Et 20-talls studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo har i et helt år fordypet seg i forholdene i landet som styres med jernhånd av familiedynastiet Ayliyev. Reporter Erik Jacobsen drar til Lillestrøm for å ta et lite tilbakeblikk i Azerbadjans stolte historie.
Sist sendt på NRK P2 man 26. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 23.09.2016
I sju år har Børge Lund tegnet Lunch, en serie satt til et typisk kontormiljø – men han aner selv ikke hva karakterene hans jobber med. ** Nå er spillefilmen om varsleren Edward Snowden like om hjørnet. Filmanmelder Vegard Larsen har sett den, og kommer med sine vurderinger hos oss. ** En kommune bestående av fjord og fjell, jordbruk og fiske, som grenser til Troms, Kristiansand, Valdres, Moss og Brønnøysund – en kommune med en helt egen lokalradio: Radio Buvik! NRK P2s nye satiriske radioserie har premiere på kanalen i morgen. ** Og: Om Bob Hund skal ha fest er Deutsch Amerikanische Freundschaft og Rihanna på spillelisten når det skal danses. Flere musikalske spillopper ventes når vokalist Thomas Öberg og gitarist Conny Nimmersjö møtes i platedate hos oss.
Sist sendt på NRK P2 fre 23. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 22.09.2016
Tore Renberg har skrevet mange forskjellige typer bøker. Eksperimentell modernisme, bred sosialrealisme, spennende thrillerbøker, og selvbiografisk. Nå er han aktuell med en roman om to nabofamilier – en tett og intens historie. ' Tyske Alice Sara Ott har blitt karakterisert som det hotteste talentet innenfor klassisk musikk. Hvordan går det når hun spiller selveste Edvard Grieg på sitt siste album? ' dagens anbefalingspanel får vi besøk av Tone Sofie Aglen, Mathias Samuelsen, og Are Sende Osen – alle sammen i Trondheim! De har tatt med hvert sitt kulturprodukt de vil anbefale. ' Det er klart for kaos, konflikt, sorg, hevn desperasjon, aggresjon og kjærlighet. Breakerne i Kingwings Crew inntar igjen Operaen i Oslo. Nå på scenen i Romeo og Julie sammen med Nasjonalballetten Ung. ' Det er klart for kaos, konflikt, sorg, hevn desperasjon, aggresjon og kjærlighet. Breakerne i Kingwings Crew inntar igjen Operaen i Oslo. Nå på scenen i Romeo og Julie sammen med Nasjonalballetten Ung.
Sist sendt på NRK P2 tor 22. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 21.09.2016
Det var et sterkt kulturfellesskap mellom Norge og Island i middelalderen. Nordmenn tok med seg språk og skikker til øyene i vest, og Island var avhengig av norske kjøpmenn i handelsmarkedet. Men på 1300-tallet ble de tette båndene brutt, og hundre å senere kunne ikke islendinger og nordmenn lenger forstå hverandre. Hva skjedde? ** Oksana Shachko var en av grunnleggerne bak den verdensberømte feministgruppa Femen – kjent for sine mange toppløse demonstrasjoner. Allerede som ung følte hun et behov for å spre budskapet om utettferdighet i samfunnet. I fjor sluttet hun som aktivist i Femen, og har gjenopptatt en gammel hobby – nemlig å male ikoner. Vår reporter møtte henne i Paris, hvor hun har bodd de siste årene. ** En stor, fargerik roman fra Indonesia kommer nå på norsk. "Skjønnhet er et sår" er skrevet av Eka Kurniawan – beskrevet som en krysning mellom Gabriel Garcie Marques og Salman Rushdie. Vi anmelder. ** I tillegg kommer forfatter Cathrine Evelid med sin tredje bok etter debuten "Mamma er en countrysang" fra 2012. Den heter "Drømmer fra Texaco", og den er ikke bare lest og likt av vår kritiker – den utløste også en tankerekke om realistisk litteratur og en mulig tendens i bokhøsten. ** Edward Snowden er kanskje verdens mest berømte varsler – og neste fredag er filmen om han å se på norsk kino. For en tid tilbake hadde Kulturhuset besøk av advokat Jon Wessel-Aas og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås for å se nærmere på om kulturen kan lære oss noe om varsling. Vi gjør et gjenhør. ** Vi byr på en virkelig "klassiker" i dagens "Verdt å lese" – nemlig Johan Borgens "Elsk med bort fra min bristende barndom". Her drar et nyforelsket par til en hytte, og når de drar derfra er ting ganske annerledes. Aase Bye leste inn novellen for NRK i 1964.
Sist sendt på NRK P2 ons 21. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 20.09.2016
"optimize imbricate pluralities cultivate mutable palimpsests enhance eidetic paradigms" Sitatene er hentet fra en såkalt "bullshit generator". Denne viste The Guardian til for at folk skulle få følelsen av hvor komplisert og utilgjengelig språkbruken er i Oslo Arkitekturtriennales utstillinger og konseptforklaringer. Ifølge NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke er dette et utbredt problem i kunstlivet. Direktør for arkitekturfestivalen, Hanna Dencik Petersson, mener vi må tillate et komplekst språk for å få fram dybden i arbeidet. Ole Våge fra Språkrådet møter disse to i samtale. ** Norsk natur. Toril Johannessen og Tue Greenfort, Museet for samtidskunst. "Hva betyr naturen for deg? Er den et sted for rekreasjon, et sted for å tenke? Et sted hvor du kan finne hvile og komme deg unna hverdagens stress og mas? Eller måler du krefter med den og overvinner din egen frykt?" slik presenteres utstillingen på Nasjonalmuseets nettsider. Kunstanmelder Mona Pahle Bjerke har besøkt utstillingen som hun mener mangler rammer. ** Bidøden har vært et av de heteste temaene i klimadebatten de siste årene. Hvor blir biene av? Hvorfor forsvinner de? Og hva vil bienes forsvinning få å si for resten av miljøet? Nå trekkes tematikken også inn i barnebøkene. Men det er først og fremst bi-livet, og ikke bi-døden forfatter Per Olav Kaldestad og illustratør Hilde Kramer er opptatt av. Anne Cathrine Straume har møtt skaperne av boka Dronninga kallar! i Frognerparken. ** I ukens portrett møter vi Linn Skåber som for tiden spiller Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf. Vi får høre en studie av Linn, Martha, og reporter Vera Kvaal, – alle tre kvinner midt i livet som elsker å gå på nachspiel. ** Hva er alder? Og hvordan har det å være barn endret seg på 900 år? Reporter Jostein Gjertsen har lest en bok som søker svar på det første spørsmålet. Og besøkt en utstilling som forsøker å besvare det andre. Nå starter han en serie her i NRK P2 om alder - og i denne første delen skal det handle om livets første fase: Barndommen
Sist sendt på NRK P2 tir 20. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 19.09.2016
Kan blod og gørr, vampyrer og voldsom død være livsbejaende? Ja, mener den svenske forfatteren Mats Strandberg. Han har gjort stor suksess i vårt naboland og er nå aktuell på norsk med skrekkromanen "Fergen". ** Luftig, ikke påtrengende, vennlig, vakker, lett å like over tid. Andre farger kommer og går, men blå består som folkets favorittfarge. Nå viser det seg at fargen også er internetts favoritt. Hva er det egentlig med fargen blå som gjør den så lett å like? ** Hver dag jobber tusenvis av mennesker for å få kulturen ut til folket. For å styre alt dette, trengs det selvfølgelig sjefer. Vi starter vår nye spalte "Ukas sjef" og tar en prat med sjefen for Bergens internasjonale filmfestival, Tor Fosse. ** De var musikere, kunstnere, studenter, forfattere, og alle tilhørte grupper av en etterkrigsgenerasjon som gjorde opprør og dannet alternative samfunn over en hel verden. Nå har årene 1966- 1970 blitt utstilling, og reporter Lisbeth David-Andersen dro til Victoria og Albertmuseet i London, der det handler om en kamp for frihet og likestilling, om musikk og design - og om sex,drugs and rock &roll. ** Like sikkert som gulfargen inntar bladene på trærne - er Høstutstillingen over oss. Hva er det beste og det verste? Det koseligste og det mest skumle? Høstutstillingen er Norges største, eldste og best besøkte utstilling av samtidskunst - elsket og hatet. Reporter Erik Jacobsen har fått hjelp av et knippe gamle og unge kritikere.
Sist sendt på NRK P2 man 19. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 16.09.2016
Jorunn Kjellsby og Helge Jordal har blitt æresmedlemmer i Det Norske Skuespillerforbund. Vi spør dem hvordan er det å bli eldre som skuespiller? ** På søndag skal Norges beste dikt kåres i en fem timer lang direktesending. De siste to nominasjonene til denne tittelen får du i dagens sending. ** Den danske forfatteren Madam Nielsen het tidligere Claus Beck-Nielsen. Nå er han blitt til hun, og iført kjole har Madammen fulgt flyktningestrømmen i Europa. Denne uken er hun på Kapittelfestivalen i Stavanger, der litteraturkritiker Knut Hoem møter henne. ** Vi har selvsagt også platedate i dag! Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne, møter Øyvind Sagåsen, bedre kjent som FLIS. I dag skal våre tegneserieskapere legge ned pennen for å dele musikk med hverandre.
Sist sendt på NRK P2 fre 16. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 15.09.2016
I Haag foregår en historisk rettsak om dagen. Ahmad al-Faqi al-Mahdi er tiltalt for krigsforbrytelser; ikke for vold mot mennesker, men for ødeleggelse av kulturminner. Moderne krig handler ofte om kultur og identitet; plasserer det kulturen mer i skuddlinjen nå enn før? ** Hans Olav Brenner skal kåre norgeshistoriens beste dikt, i en fem timers direktesending på søndag. Vi hører to av de nominerte: "Du må ikke sove" av Arnulf Øverland og "Innbying" av Tarjei Vesaas. ** Livet som alenemor, jakten på den store kjærligheten, skilsmisse og en graviditet uten å vite hvem som er barnets far. Kanskje ikke særlig lattervekkende, men dette er altså temaene i tre markante film- og TV-komedier som kommer på skjermen i høst. Vi anmelder. ** I tillegg snakker vi om denne mystiske sjangeren Chick lit – som dukket opp på midten av 90-tallet med Bridget Jones. Hvilken sjanger er egentlig dette, og lever den fortsatt? ** Årets Kapittel-festival i Stavanger er i full gang, og i kveld vil slampoet Fredrik Høyer fremføre tekster fra hans nye "bokplate", Grønlandssutraen. Knut Hoem sjekker stemninga, og tar en prat med dama bak det nystarta Fanfare Forlag, Synne Øverland Knudsen ** Fra en festival til en annen: Den tyske regissøren Jan Bosse setter for første gang opp et Ibsen-stykke i forfatterens hjemland. Premieren på årets Ibsenfestival spilte for fulle hus, med Jan Sælig i rollen som Borkman. ** Hvordan gå videre når det verst tenkelige har skjedd? Den svenske forfatteren Tom Malmquist opplevde at hans barns mor døde seks uker før termin. Han dro alene hjem fra sykehuset med den nyfødte datteren og begynte å skrive.
Sist sendt på NRK P2 tor 15. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 14.09.2016
Vigdis Hjorths siste roman "Arv og miljø" er en rasende og klok bok som handler om langt større spørsmål enn en enkelt overgrepshistorie, sier vår anmelder. ** Thomas Marco Blatt romandebuterer med "Varsjøen", et stedbundet drama og road movie på samme tid - med uforutsigbar sjåfør. Vi anmelder. ** Da rapperen Joddski starta med Tungtvann vifta plateselskaps-pampene platinakort og feite sigarer, men nå går bransjen i oppløsning. Hans siste utgivelse er rett og slett et spleiselag med fansen. ** Vi sjekker pulsen til Hans Olav Brenner drøye fem døgn før han skal kåre norgeshistoriens beste dikt. På direktesendt fjernsyn. **Knut Hoem er på Kapittel-festivalen i Stavanger. Det blir vandring – og Obstfelder. ** Vi feirer Roald Dahl med å kåre Charlie og sjokoladefabrikken til en klassiker. ** Gisken Armand leser Lars Saabye Christensens novelle "Tapte ansikter" fra samlingen "Stedsans".
Sist sendt på NRK P2 ons 14. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 13.09.2016
Alle barn har evnen til å skape, men kreativ tenking må holdes ved like om de skal ta det med seg inn i voksenlivet. Kunstmagi er en ny kunstbok for barn skrevet av forfatter og kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen, og illustrert av kunstner Björg Thorhallsdottir. ** "Alt ville stemt så mye bedre på Nationaltheatret om regissøren hadde fått gå løs på Ibsens originalmanus", mener teaterkritiker Karen Frøsland Nystøyl etter å ha sett "Brand - min gud er storm" på Nationaltheatret i Oslo. ** I dagens anbefalingspanel får vi besøk av Namra Saleem, Joacim Lund og Bodil Maroni Jensen, som har tatt med hvert sitt kulturprodukt de vil anbefale. ** Er historien om apen Julius en lykkelig eller ulykkelig historie? Den 26. mai i år kom nyheten om at sjimpansen Julius ble lagt i narkose etter en slåsskamp. Kort tid etter løp han så hardt mot sikkerhetsglasset at det slo sprekker. Reporter Vera Kvaal har tenkt mye på Julius. Lurt på hvem han er. Hvordan han ser seg selv. Til slutt dro hun til Kristiansand for å finne ut av saken. ** I USA skal det i høst utkjempes en duell om verdens viktigste jobb. På kino ser vi hvordan Magnus Carlsen blir best i den mest klassiske duellsporten, sjakk. Hvorfor er duellen så kraftfull? Hva trenger en god duell? Reporter Jostein Gjertsen drar Ut i Kulturen for å finne svar.
Sist sendt på NRK P2 tir 13. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 12.09.2016
Oasis – to brødre som var ansett som verdens største rockestjerner i sin storhetsperiode. I dag kanskje likeså kjent for endeløse krangler med hverandre, media, Blur og britpop-miljøet. Hvem var egentlig disse to gutta, og hvordan ble de så store? ** Verden har ikke alltid sett ut som nå. Nye land kommer til, mens andre går til grunne. Vår nye radioserie "Landene som forsvant" forteller arkitekt og forfatter Bjørn Berge om land som ikke eksisterer lenger. Vi starter med Heligoland. ** Operaens første nyproduksjon er en oppsetning av et verk som ikke er engang er en opera: Brittens War Requiem. Vi anmelder. ** Kunnskap om spelsauens kvaliteter har gitt kvinner makt. Uten ull, kjøtt og skinn ville det vært umulig for menn å dra ut på tokt og pilgrimsferd. Vi gjør et gjenhør med da reporter Lisbeth David-Andersen ble med kunsthistoriker Annemor Sundbø til Bragdøya utenfor Kristiansand tidligere i sommer, for å lære å spinne spelsaugarn. ** Hva får kunstner Lotte Konow Lund til å bli låst inn på Bredtvedt fengsel på 9 året? Jo, hun arrangerer tegnekurs for de innsatte - som kan drømme seg litt vekk fra en monoton fengselshverdag. Disse erfaringene tar hun med inn i en ny utstilling ved Henie-Onstad Kunstsenter. Reporter Erik Jacobsen.
Sist sendt på NRK P2 man 12. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 09.09.2016
Filmen El Clásico er Oscar-kandidat fra Irak og ikke fra Norge, til tross for at de fleste BAK kamera var norske. Hva skal til for at en film er norsk – og har krav på penger? ** - Det vanskeligste er å spille sinna, sier 16 år gamle Ruby Dagnall fikk hovedrollen i spillefilmen "Rosemari", uten noen som helst filmerfaring. ** Hvordan klarte en ottomansk admiral å putte Sydpolen på kartet i 1513? Kartserien fortsetter. ** I platedaten møtes Hans Morten Hansen, Gullestad i "Side om Side" og Silje Torp, mest kjent fra "Underholdningsavdelingen".
Sist sendt på NRK P2 fre 9. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 08.09.2016
Den danske suksessforfatteren Christian Kampmann ble slått ihjel av sin kjæreste, Jens Michael Schau i 1988. Nå har Schau for lengst sonet straffen sin, og forteller for første gang sin historie i filmen "Det han gjorde". Kan han noen gang leve normalt etter å ha drept? ** Den brutale italienske gangsterfilmen Suburra tar for seg en skandale som involverte mafiaen, Berlusconi-regjeringen og Vatikanet, og bygger på virkelige hendelser med ringvirkninger som fremdeles preger avisenes forsider. Vi ser nærmere på samspillet mellom politikk, kirke og mafia i den italienske hovedstaden. ** En ung mann får sine første epilepsianfall i en fjellandsby der muslimer, armenske kristne og naturreligiøse lever side om side. Med en intens historie om sin fars vei fra en liten tyrkisk fjellandsby til dop og vold i Danmark, har Halfdan Pisket tegnet seg rett inn i det moderne Europas største utfordringer. Siri Narverud Moen anmelder tegneserietrilogien Desertør – Kakerlak – Dansker. ** Verdensteatret har tatt med seg tre og et halvt tonn utstyr til USA - hvor de i går åpnet en av landets viktigste arenaer for scenekunst. I Kulturhuset i dag skal du få et innblikk i hvordan en av Norges mest eksperimentelle kunstgrupper jobber. ** To av høstens romaner skal samles på en campingplass. Den ene har handlingen lagt til 1975 og den andre er lagt til i dag. Så hva kan de to romanene ha felles? Kulturhusets reporter Hanne Skrikerud inviterte de to til treff på et kanskje litt pussig sted.
Sist sendt på NRK P2 tor 8. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 07.09.2016
Hvordan bli vakker og sunn i en fei! Rådene har endret seg fra 1800-tallet og fram til i dag, men mye er også overraskende likt, viser en ny utstilling. ** Den siste årstidsboka til Karl Ove Knausgård er her, men hvor vellykket ble egentlig denne serien til slutt? ** Jan Brockmann forteller om den tyske kunstneren Anselm Kiefer, som illustrerer Knausgårds "Om sommeren" ** På kanten av gamle kart kunne finne det abnorme; de som manglet kroppsdeler eller var funksjonshemmede, eller monstrene; ukjente skapninger man ikke ville ha få tett på. Del fem i vår serie om kart. ** I morgen starter Ibsensfestivalen i Oslo, og vi benytter anledningen til å gå tett inn på diktverket Terje Vigen. Programmet er et gjenhør fra vår serie om norske klassikere, av Arild Jonsjord. ** Britiske Hilary Mantel skriver nådeløst om spiseforstyrrelse i novellen "Hjertet svikter brått og plutselig" fra samlingen "Drapet på Margareth Thatcher". Anitra Terese Eriksen leser.
Sist sendt på NRK P2 ons 7. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 06.09.2016
Hva har vasking med politikk å gjøre? Gitte Sætre lager sammenheng mellom krig og vaskedamer - og en snakkende elg - i sin utstilling i Bergen. Anmeldelse. ** Å være svart homofil mann kan være livsfarlig - også på gatene i New York. Gjennom dansen vogue-ing finner unge og ofte utstøtte homofile sårt tiltrengt trygghet og tilhørighet. ** Oslo Filharmonien slår på stortromma og fremfører alle Beethovens symfonier i løpet av to uke. Strømlinjeformet og klisjépreget, mener vår anmelder. ** Anbefalingspanelet er i det nasjonalromantiske hjørnet. ** I portrettet møter du Marte Wexelsen Goksøyr, skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant. ** Det fins et liv etter døden. Og det kan du oppleve på museum. Men har noen spurt knoklene om det er greit?
Sist sendt på NRK P2 tir 6. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 05.09.2016
Etter en lang pause på 10 år, er Erik Fosnes Hansen endelig tilbake med ny bok. "Et hummerliv" er hans første roman siden "Løvekvinnen". Vi snakker med Erik Fosnes Hansen om skriveprosessen, og prestasjonspresset som kommer når man har gigantsuksesser bak seg. ** Litteraturanmelder Leif Ekle anbefaler "Is Fat Bob Dead Yet" av Stephen Dobyns. ** En tysk, glemt forfatterinne og surrealistisk billedkunstner født for hundre år siden, har inspirert en rekke unge kunstnere de siste årene. 46 år etter sin død er Unica Zürn i ferd med å få den berømmelsen hun fortjener. ** I 1958 ble Gamlebyen i Fredrikstad senter for norsk brukskunst der de formga klassikere innen Scandinavian Design. Mannen bak prosjektet het Per Tannum. Han var en interiørgründer, med gode ideer for hvordan Norge skulle markere seg sterkere innen Scandinavian Design. ** Hva ville du tro hvis du ser en svær fane på drøye fem meter som vaier i Bjørvika? Tekstilkunstner Elisabeth Haarr har jobbet med faner som nasjonalt symbol, militær markør og protestbannere til skjøre abstrakte silkearbeider i nærmere fem tiår. Kunstreporter Erik Jacobsen møter Elisabeth Haarr.
Sist sendt på NRK P2 man 5. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 02.09.2016
Han sto bak flere tusen drap, men var også en helt blant fattige colombianere. Narkobaronen Pablo Escobar portretteres i tv-serien Narcos, og i dag har sesong 2 premiere. * Med politisk vilje og et høyt profesjonelt nivå på artister og dansere, har Sør-Korea greid det mange land bare drømmer om: å gjøre storindustri av sin egen populærkultur. Hva er egentlig K-pop? * Tenk deg at du er 19 år, og plutselig får beskjed om at du har arvet Romerriket. Med på lasset følger makt og rikdom, men også mektige og farlige fiender. Sånn starter Stoner-forfatter John Williams' roman om keiser Augustus, som nå er ute på norsk. * Norges beste fotojournalist VGs Espen Rasmussen møter frontfiguren i nå gjenforente Klovner i Kamp rapper og bassist Aslak Hartberg til musikalsk stevnemøte i platedate.
Sist sendt på NRK P2 fre 2. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 01.09.2016
Gaddafis Libya var et lukket sted, med drap og tortur på sitt eget folk. Med den selvbiografiske boka "Hjemkomsten" får norske lesere nå et innblikk i Libya både under, og etter, diktatoren. ** Filmen "Heart of a Dog" handler om 11. september, Kierkegaard, livet, døden og en pianospillende hund. Vegard Larsen har også sett "Jakten på Adolf Eichman". Vi anmelder. ** Når man skal lage et kart over Oslofjorden, kan det være en idé å vite hvor Oslo faktisk ligger. Så enkelt har det ikke alltid vært. ** Hvordan er det å spille undergrunns-teater i dette landet som blir kalt Europas siste diktatur, Hviterussland? ** Nicolai Houm kalles Norges mest amerikanske forfatter. Hvordan lever han med den merkelappen?
Sist sendt på NRK P2 tor 1. september 2016 kl. 13:03Ikke tilgjengelig