Kulturhuset, sesong: 201504
-
Kulturhuset 30.04.2015
Rap-aktivisten Moad El Haked har blitt kastet i fengsel flere ganger for sine tekster om korrupsjon, kongens rikdom og maktmisbruk i Marokko. Han forteller hva som driver ham, i Kulturhuset i dag. * Vi står nå ovenfor en nevrovitenskapelig revolusjon, den femte revolusjonen i rekken av vitenskapelige revolusjoner i menneskets tidsalder, ifølge forfatter Lone Frank. Lone og hjerneforsker Gaute Einevoll møters i dagens sending. * Tidlig på 80-tallet bestemte NRK seg for å ta side med staten, og prøve å dempe ungdomsopprørene natt til 1.mai, med rockekonsert på fjernsynet. Rock-historiker Tore Stemland er i kulturhuset i dag for å mimre tilbake til den legendariske konserten 1.mai 1981 i Drammenshallen. * Mens TV-serier som "Orange is the new Black" og "Looking" har lesbiske og homofile hovedpersoner er det svært få Hollywoodfilmer som våger det samme. Heller ikke i norsk film er homofile spesielt synlige. Reportasje. * Kjetil Bang-Hansen er en teatrets mann, og det har han vært nesten hele livet. Snart fyller han 75 år og er fortsatt i manesjen. Portrett.
Sist sendt på NRK P2 tor 30. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 28.04.2015
* Vi ser nærmere på fenomenet Scandi Cool og spør: er vi nordmenn virkelig så trendy? * Mona Pahle Bjerke og Lars Elton anmelder fotokunster, Tom Sandbergs utstilling på kunstnernes hus. * John Coltranes jazzklassiker kom for femti år siden. "A love supreme" er en hyllest til Gud. Men hvilken av dem? * Hvordan går det med et ungt talent når det plutselig butter? Vi har fulgt sanger, gitarist og låtskriver Sigurd Julius siden debuten, i dag får du foreløpig siste kapittel. Reportasje, * Vi forbinder Tempelriddere med hemmeligheter og konspirasjoner. Egentlig var de både brobyggere mellom kristendom og islam og en slags kombinasjon av reisebyrå, forsikringsselskap og bank for adelsmenn på pilgrimsferd. Reportasje.
Sist sendt på NRK P2 tir 28. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 27.04.2015
Endelig er den løst, en av de største gåtene fra den spanske borgerkrigen: Hva skjedde med Federico García Lorca? * Den Norske Opera vil gjøre La Traviata relevant for vår tid. Vi anmelder. * Kaj Skagen har skrevet om den unge Rudolf Steiner. * Hvordan skal makten se ut? Et nytt regjeringskvartal er under planlegging, og det tenkes både høyt og bredt og i dybden. Vi har tatt med oss arkitekturprofessor Mari Hvattum for å se på modeller og virkelighet i Oslo sentrum. Reportasje * In it for the money? Ja det - og gode bøker! To bokpushere gir oss innblikk i London Book Fair. Reportasje.
Sist sendt på NRK P2 man 27. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 24.04.2015
Hollywood planlegger fire nye Robin Hood filmer. Blir vi aldri lei av mannen som tar fra de rike og gir til de fattige? - P2s teateranmelder Karen Frøsland, og Kristin Aalen fra Stavanger Aftenblad, anmelder «Femti flotte år med Frode Kommedal». - P2s jazzanmelder Svein Magnus Furu gir oss et lite innblikk inn i jazzens framtid. - Reisebrev fra Demian Vitanza: denne uken er han i Roma. - I dagens platedate får vi besøk av Ravi og Anneli Drecker.
Sist sendt på NRK P2 fre 24. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 23.04.2015
Litteraturtidsskrift-spesial: Nesten hundre tusen norsk litterære tidsskrifter utkommer årlig. Tidsskriftene har fostret generasjoner av norske forfattere. Men gjør de det i dag? * Hvorfor skal det gå så sakte i Sokndal? Bli med til Norges første "slow-kommune". * "Jeg blir aldri motløs, jeg er født kriger" sier Kari Jaquesson.
Sist sendt på NRK P2 tor 23. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 22.04.2015
Thriller-filmen "Child 44" tegner opp et grelt bilde av Sovjetunionen - og av Josef Stalin. Nå nektes den kinovisning i Russland etter at den russiske kulturministeren mener filmen fremsteller russerne som "fysisk og moralsk defekte mennesker". # Usedvanlig levende bilde av to brevskrivere, en ung og en gammel, sier vår anmelder om korrespondansen mellom Astrid Lindgren og tenåringsjenta Sara som nå kommer ut som bok. # Og svenske Lena Andersson har skrevet nok en roman om et intenst, men asymmetrisk kjærlighetsforhold. # Rundt omkring i Norge står tusenvis av gamle løer, stabbur, fjøs og andre trehus og forfaller. Er det mulig å bevare det gamle når vi bygger nytt? # Du trenger egentlig bare å ha en dress i livet, mener kunstner Franz Schmidt. Hans dress er sydd for å passe perfekt til kroppen og i ullstoff som kunstneren selv har vevd på en nedlagt tekstilfabrikk. Reportasje # Dikteren Paal-Helge Haugen fyller 70 år på søndag. Han har blitt intervjuet mange ganger i NRK og også lest diktene sine på radio og vi feirer med en fest i arkivet.
Sist sendt på NRK P2 ons 22. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 21.04.2015
Det siste innen mote er ikke lenger forbeholdt dem som sitter på første rad under de store moteukene. Hva innebærer digitaliseringen av motebransjen for oss forbrukere? # Hvordan går det når skuespillere setter opp en opera? Vi sendte våre anmeldere til Torshovteateret og oppsetningen på Dido og Aeneas. # For første gang i Norden vises en separatutstilling med den verdensberømte cubanske kunstneren, Carlos Garaicoa, på Museet for samtidskunst. # Selfie-stanga er uønsket på museum. Hvordan har den digitale utviklingen endret vår måte å konsumere kunst på, spør vi i dagens sending. # For 100 år siden skjedde det som kalles "det første folkemordet", da vel 1,5 millioner Armenere døde. Saken er kontroversiell og det er fortsatt mange land som ikke anerkjenner folkemordet. Du får historien om hva som skjedde, om den norske hjelpearbeideren som reddet mange - og vi har sett teaterstykket "Armine, sister" som er en spesiell og vakker opplevelse. Reportasje. " Hør historien om jenta Malen, som møtte utbor - gjenferdet av et udøpt barn. Samisk fortellertradisjon er full av skikkelser og mytologi som er bevart ordrett fra de som fortalte. Reportasje.
Sist sendt på NRK P2 tir 21. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 20.04.2015
En fransk holdningskampanje skal få franskmennene til å velge bort engelske ord i dagligtalen. Er franskmennene heroiske eller slåss de mot vindmøller? * Orfeus mistet sin elskede, fikk henne tilbake og mistet henne igjen. Vår musikkanmelder går i knestående over en utgivelse med fire ulike tolkninger av Orfeus-myten. * Under bokmessa i London kretset alle seg rundt tre romaner og selv om få har lest dem må forlagene punge ut med millioner for rettighetene. Vi vet hvilke romaner det er. * Alle byer har en park, en oppfinnelse som utelukkende er til glede for innbyggere og besøkende. Og alle parker har hemmelige steder. I Frognerparken fins det for eksempel et buskas der vår reporter stadig vekk går for å gjemme seg litt bort. * Lyden av mange tusen bokfolk som snakker og snakker om bøker fikk våre utsendte til å oppsøke en klassisk London-park for å fordøye inntrykk og sortere tankene.
Sist sendt på NRK P2 man 20. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 17.04.2015
Vi står nå ovenfor en nevrovitenskaplig revolusjon, den femte revolusjonen i rekken av vitenskapelige revolusjoner i menneskets tidsalder, i følge forfatter Lone Frank. Lone og hjerneforsker Gaute Einevoll møters i dagens sending. # Skrekkfilmen It Follows har Norges premiere i dag, vår filmkritiker Vegard Larsen har allerede sett filmen og kommer for å anmelde den hos oss. # Vår reiseglade reporter Demian Vitanza og hans bobil har nå klatra opp i den katalanske fjellheimen. # I dagens platedate møter vi Highasakite vokalisten Ingrid Helene Håvik og forfatter Simon Stranger
Sist sendt på NRK P2 fre 17. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 16.04.2015
Hurra! Joakim Trier og Eskil Vogts film Louder Than Bombs skal konkurrere i Cannes. Det er 36 år siden sist en norsk film fikk den æren. * Oscar-vinneren CITIZENFOUR kommer nå. Edward Snowden ofret alt for å varsle oss - men har vi egentlig hørt etter? Og hvor spennende kan en dokumentar filmet i et hotellrom være? * Den danske poeten Yahya Hassan vil bli politiker. Lar overgangen fra kunst til politikk seg elegant gjøre? * Livet går altfor fort, sier tenåringene vi møter på tivoli, før de hiver seg inn i en ny hurtigkarusell og elsker den farten det gir. Planlegger vi for det sakte livet, mens vi lever raske hverdager? Køkjøring og sakte filosofering. Reportasje. # Vebjørn Sand har for tiden sin største utstilling i Norge, den heter "Individets valg" og han er selvsagt opptatt av hvilke valg han selv har gjort - og at kunsten egentlig valgte ham. Portrett.
Sist sendt på NRK P2 tor 16. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 15.04.2015
Kinogjengerne svikter kvalitetsfilmen og velger heller brede sjangerfilmer og familiefilmer når de skal se norsk film på kino. Er det filmene som ikke treffer, eller bør man finne nye måter å nå sitt publikum på? # Med romanen MaddAddam konkluderer Margaret Atwood sin dystopiske trilogi om livet på jorden i nær fremtid. Fabelaktig, mener vår anmelder. # Plogfurer som bryter jordskorpen, fotografier som forsvinner og terninger som kastes - det er noen av stikkordene for Den engelske kanal - tidsskriftet som bare trykker poesi. # Oljen har gjort nordmenn rike, men vi tenker altfor konvensjonelt når vi bygger boliger, mener arkitekt Magne Magler Wiggen. Drøm flott! er hans oppfordring. # Benjamin Franklin oppfant i sin tid glassharmonikaen, en pianolignende kasse med glassboller montert på en spindel. Dette snåle instrumentet med den skjøre lyden er viktig for lydkunstner Camille Norment, som snart reiser til Veneziabiennalen for å representere Norge. Reportasje. # Chris Offut har vært manusforfatter for True Blood, men er mest kjent som novelleforfatter. Han skriver om en virkelighet som er fjernt fra de store amerikanske byene. Hør hans "Second hand" i dag. Opplesning.
Sist sendt på NRK P2 ons 15. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 14.04.2015
- trender og tendenser i kulturen.
Sist sendt på NRK P2 tir 14. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 13.04.2015
Günther Grass er død. Knut Hoem og Erik Fosnes Hansen minnes den tyske forfatteren. * John Coltranes jazzklassiker kom for femti år siden. "A love supreme" er en hyllest til Gud. Men hvilken av dem? * Både hos Tolkien og i Game of Thrones snakkes det konstruerte fantasispråk. Hva tilfører slike språk historien? * Kultur vinner over natur - i hvert fall i Randi Kochs hage. I en nordvendt, steinete skråning har hun brukt utallige timer for å lage en hage. Hvordan og hvorfor? Reportasje. * HIV og aids eksploderte i norske medier på begynnelsen av 1980-tallet. I boka "Våre stemmer. HIV: 30 år i Norge" møter vi menneskene bak mediebildet og mytene, mennesker som ble syke og som har levet sitt liv i skyggen av de store overskriftene. Reportasje
Sist sendt på NRK P2 man 13. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 10.04.2015
En av populærkulturens mest ettertraktede dinosaurer, brontosaurus, har egentlig aldri eksistert - men nå er den tilbake! Vi forteller hvordan, og sjekker ut brontosaurus´ beste øyeblikk på lerretet. # Mange av oss legger ut både film og bilder på sosiale medier i tide og utide. Men hvis du ikke synes det gir et godt nok bilde av livet ditt her og nå, kan kanskje en av de nye kringkastings-appene være noe for deg. # Vår reiseglade reporter Demian Vitanza har funnet veien helt sør i Europa og setter nå kursen ut på det blå Middelhavet. # I dagens platedate møtes de to artistene Odin Staveland og Bertine Zetlitz!
Sist sendt på NRK P2 fre 10. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 09.04.2015
Det utdannes like mange jazzmusikere som før, men de spiller bare ikke jazz etter fullført utdanning. Det bekymrer. * Er du sikker på at du vil skille et menneske fra en maskin? Dette er tema for "Ex Machina", premiereklar spillefilm – en moderne sci-fi-klassiker, skal vi tro vår anmelder. * 9. april 1945 marsjerte 60 tyskere i land, håndplukket av Goebbels, som skulle vinne norske sinn og hjerter med en klar kultur- og propagandastrategi. Gyldendal var et av forlagene som ble kontrollert. * Mingling - er det bare mas eller en god mulighet? VI gir deg råd og tips om hvordan du kan håndtere hjeløpeløshet og kløning i en mingle-situasjon. * Frontfigur i Bigbang, Øystein Greni, var et lovende talent på skateboard, men en skade satte en stopper for den karrieren. Fint for musikklivet, sier vi.
Sist sendt på NRK P2 tor 9. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 08.04.2015
Mens Kenya var i sjokk og sorg over terrorangrepet på Garissa University College skjærtorsdag, flommet norske Facebook over av bilder fra påskefjell, påskegodteri og påskepils. Hvorfor engasjerer noen katastrofer mer enn andre? # Våre anmeldere feller dom over henholdsvis Patrick Modiano og Adriana Lisboas nyeste romaner. # A-ha har meldt sitt comeback. Men det er langt fra første gang et suksessrikt band prøver seg på dette. Vi spør: når blir et comeback en suksess og når går bandene på trynet i myra? # Hva er "å ta en Wilse"? Fotograf Anders Beer Wilse skapte nye fototrender, blant annet med sine bilder av kongefamilien og han ble nærmest kjendis selv, da han vendte hjem til Norge fra Amerika i 1900. I år markeres 150-års-jubileet for hans fødsel. Reportasje. # "Det var alltid hun som søkte seg til elva" er tittelen på Levi Henriksens bidrag til konkurransen "Årets novelle 2015". Hør den i Kulturhuset.
Sist sendt på NRK P2 ons 8. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 07.04.2015
Sovjetunionen er død, leve Sovjetunionen! Svetlana Aleksijevitsj har samlet historiene til de som opplevde den sosialistiske utopien. Resultatet er en nostalgisk bok som ironisk nok ikke skjønnmaler. * James Joyce skrev faktisk brev til Ibsen. Brevet - og en fransk psykoanalytisk filosof, må vite - er utgangspunktet for den spanske kunstneren Dora Garcia som stiller ut på Jeløya. Vi anmelder. * Mytene om Billie Holiday er mange og mørke. I dag er det hundre år siden hun ble født. Karin Krog gjør rede for myter, sannheter og dengang hun snek seg inn på konsert i skoletida. * Det er 10 år siden den aller første Youtube-videoen ble lagt ut. I dag fins det millioner av videoer om alt mellom himmel og jord og vi har besøkt en av de største norske Youtube-stjernene, Pelle K, for å høre hvordan han fikk så mange til å følge sine videoer. * Hvor ble det av rompehumoren? Ler vi fortsatt av prompevitser? Rhesus Minus og Tommy Tusj fra tegneseriebladet Pyton gjør et hederlig forsøk på å gjenreise ropmehumorens ære.
Sist sendt på NRK P2 tir 7. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 06.04.2015
Rune Christiansen vant akkurat den prestisjetunge Gyldendal-prisen for sitt fremragende forfatterskap og Amalie Kasin Lerstang vant Tarjei Vesaas' debutantpris. Hvilke bøker ville de tatt med seg på påskefjellet? Også skal vi høre at forfatteren Ola Bauers bøker har fått et nytt liv i Danmark. Hans bøker er en godt skjult hemmelighet for mange, men har satt varige spor i mange av de trofaste leserne.
Sist sendt på NRK P2 man 6. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 03.04.2015
Twitter-legen Wasim Zahid møter vinekspert Ingvild Tennfjord i ukens platedate.
Sist sendt på NRK P2 fre 3. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 02.04.2015
Lars Norén har sprengt grenser i nordisk teater og regnes som en av vår tids største dramatikere. Nå spilles hans stykke "Natten er dagens mor" på Nationaltheatret og Kulturhuset har møtt menneskene bak. Også skal det handle om noen av de menneskene vi kjenner best: romanfigurene. De har aldri levd, men likevel kjenner vi deres innerste tanker. Leif Ekle ser nærmere på Klas i Tomas Bannerheds roman "Ravnene".
Sist sendt på NRK P2 tor 2. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 01.04.2015
Anders Beer Wilse er en av våre aller viktigste fotografer og Norges første kjendisfotograf. I år er det 150 år siden han ble født. Også skal det det handle om kokebøkenes Twin Peaks, i følge Tommy Olsson: Alice B. Toklas' kokebok. Hva er så spesielt med den? Vi fortsetter også vår serie om irsk kriminallitteratur og får en novelle av Nadime Gordimer i sin helhet.
Sist sendt på NRK P2 ons 1. april 2015 kl. 13:03Ikke tilgjengelig