Kulturhuset, sesong: 201406
-
Kulturhuset 26.06.2014
Programleder: Martin Jahr.
Sist sendt på NRK P2 tor 26. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 25.06.2014
- trender og tendenser i kulturen.
Sist sendt på NRK P2 ons 25. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 24.06.2014
Klesdesigner Yves Saint Laurent, et ikon innen haute couture, feires med to filmer. Hva kan vi vanlige dødelige takke ham for? Bortsett fra sittestillingen, da. / Vi finner urdyret. Moskusen. Sammen med en naturfotograf som faktisk lever av det. / Jan-Magnus Bruheim skrev sine dikt for leeeeeeenge siden. Så hva i all verden forteller de oss i dag? / Dagens sommerslager ble en hit mot alle odds, ikke engang bandet selv hadde tro på låta, og gjemte den bort på en b-side. / Har du noensinne vært på Langøyene ute i Oslofjorden? På den tidligere søppelfyllinga kan du finne mye rart, og mye rart kan som kjent ofte bli til kunst. / Siss Vik, Anne Cathrine Straume og Arild Jonsjord anbefaler sommerlektyre. / Håkan Hede var en av landets fremste maskører. Men så begynte han å miste synet. Hva gjør en blind kunstner? Plystrer.
Sist sendt på NRK P2 tir 24. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 23.06.2014
En svensk kulturskribent tjener i beste fall 16 000 kroner i måneden. Man blir ikke særlig rik av å leve som anmelder her i Norge heller. Hvordan skal vi prissette kulturjournalistikken - og trenger vi den i det hele tatt? / Ikke alle sommerturistene kommer til Oslo for å se Vigelandsparken og Holmenkollen. For svartmetallturistene er det en gammel murvegg med en eim av død i den dunkle kjelleren i Schweigaardsgate 56 som lokker. / I vår serie om Skjåks store sønn, lyrikeren Jan-Magnus Bruheim, skal vi høre at han kjempet en hard kamp for å finne de riktige orda. / Med romanen "Karikaturen" har Anders Bortne skrevet en underholdende samtidssatire. Men under overflaten dirrer alvoret. Bortne leser høyt fra boka si i dag. / Når vi nå går inn i en årstid der de lureste av oss stenger av bredbåndsforbindelsen og legger igjen armbåndsuret på nattbordet, setter kollega Knut Hoem seg ned og leser den mest kronologiske av alle litterære sjangere - nemlig dagbøker skrevet av kjente forfattere. / I dagens utgave av serien om noen av historiens mest minneverdige sommerlåter, gir reporter Erlend Mokkelbost oss fortellingen om Public Enemy`s "Fight The Power" - en låt som tok tempen på raseriet som boblet i et fattig og undertrykt USA, sommeren 1989.
Sist sendt på NRK P2 man 23. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 20.06.2014
Rai-rai, tut-tut! Fotballmusikk ses ned på, men Heia Fotball-duoen Sven og Tete mener det også finnes gull i den obskure sjangeren. När vi gräver guld i den obskure sjangeren. / I tre år har Norge bevilget penger for bygge opp den jødiske kulturen i Polen, blant annet for at polakker skal lære seg det døende jødiske språket jiddish. Vi var der, / Få som kjenner til diktene til Jan Maguns Bruheim fra Gudbrandsdalen. Men en som virkelig kjente ham var lillesøstera hans Alma Høgvoll. / Landets nye nasjonalbibliotekar, Aslak Sira Myhre, skal utveksle livshistorier og musikk med musiker, produsent og låtskriver Martin Hagfors.
Sist sendt på NRK P2 fre 20. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 19.06.2014
Anti-hjemløs arkitektur skal drive bort skatere, hjemløse og tenåringer fra det offentlige rom med asymmetriske benker og metallpigger. Hvem eier egentlig det offentlige rom? / En litt pussig Youtube-video med et japansk orkester som spiller Beethovens niende på temerin er blitt en netthit. Vi får en innføring i dette underlige instrumentet. / I fortsettelsen av vår radioserie om forfatteren og lyrikeren Jan-Magnus Bruheim fra Skjåk, får vi i dag vite at Bruheim skrev om tidsklemma lenge før alle andre. / Glem kampen mellom Erna og Jonas. Norges morsomste statsminister er på vei ut i Europa. Nå venter den engelske utgaven for Lars Joachim Grimstad og hans bok "Statsminister Fahr og sønn". / Det finnes nesten ikke budeier lenger. Likevel lever de gamle setermelodiene i beste velgående. Nå er det profesjonelle musikere og sangere som har tatt over musikken og fått den opp på scenen. / Reporter Erlend Mokkelbost ser i dag nærmere på en låt som skulle prege sommeren 1979, og i tillegg ha en enorm innflytelse på musikken som kom i årene etter.
Sist sendt på NRK P2 tor 19. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 18.06.2014
Tegninger og tegneserier brukes i stadig større grad som et dokumentarisk medium, for å tegne fram det vi ellers ikke kan skildre, men brukes ulikt for å formidle ulike historier. Studio Du kjenner vel den smarteste dronningen i menneskehetens historie? Taitu Betul. Reportasje Dikteren Jan-Magnus Bruheim fra Skjåk satte spor etter seg i hjembygda - bokstavelig talt. Stien han pleide å ta når han ville finne inspirasjon er blitt bygdas nye turistattraksjon. Reportasje Hvordan ser en iransk folkedrakt ut? Når brukes den? Og er det lov å bruke solbriller til? / Stortinget har bestemt at Bibliotekene skal bedrive debatt, trekker dette folk til litteratursosiologifaget? / Kan mer kultur gjøre et samfunn til et bedre sted? Hvor blir de kvinnelige artistene av? Hvor pinlige blir politikerne om sommeren? Hvem vinner VM? Kultureliten svarer. / Sommerhit: "Bootylicious". Er vi virkelig klar for denne geleen?
Sist sendt på NRK P2 ons 18. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 17.06.2014
En norsk klokke som ikke viser klokka har vakt oppmerksomhet i den internasjonale teknoverdenen. Designklokka "Durr" er helt uten visere eller digitalt display. Hva skal vi med den da - og hvordan endrer det vår forståelse av tid? / Kunstner Sverre Malling er kanskje mest kjent som Klassekampens rettstegner under 22.juli-rettssaken. Men helt siden han debuterte på Høstutstillinga som 17-åring, har han vært et navn i den norske kunstverdenen - med sitt flettverk av referanser til alt fra okkultisme til plakatkunst. / Hva er en god sommerlåt? I dag går vi bak historien til Peter Gabriels 80-tallsklassiker Sledgehammer. / Den russiske oversetteren Vera Diakonova er sistemann ut i vår serie med personlige fortellinger om norsk litteratur i utlandet. / TV-sex, tegneserier og fotball-VM anno 1982. Anbefalingspanelet løser dine fritidsproblemer. / Den franske forfatteren Marguerite Duras har vært et forbilde for Hanne Ørstavik helt siden hun så et foto av henne i jungelen i Vietnam.
Sist sendt på NRK P2 tir 17. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 16.06.2014
Våre fengsler formes av vårt menneskesyn. Hvordan tenkte arkitekten som tegnet Halden fengsel, kalt verdens mest humane fengsel? / Den jødiske barnelegen Janusz Korczak kunne ha overlevd krigen, men i stedet dro han frivillig i gasskammeret med sine 200 barnehjemsbarn. / Vi stikker til Los Angeles. Det blir yacht-rock i vår sommerserie om kramgoda sommerlåter. / Mens makt og sex får vi i den slitne delen av Kautokeino. Den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden leser fra sin romandebut. / Skjåk-dikteren Jan-Magnus Bruheim skrev de såreste og vakreste dikt om kjærligheten, likevel levde han hele livet alene. / Bruheim visste kanskje at kjærligheten gjør blind. Kjærligheten kan gjøre selv de smarteste kvinnene blant oss ute av stand til å stille de helt grunnleggende spørsmålene. Bare spør Hege Duckert.
Sist sendt på NRK P2 man 16. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 13.06.2014
Glem busemannen, troll eller nøkken. Nå er det Slenderman ungene dine skal være redde for. /Hva arvet vi etter sci-fi-duoen Bing & Bringsværd? Bare en støvete bunke med gamle paperbacks og et og annet romskipminne? Eller gav de oss en litterær tradisjon som har fått bein å gå på? /Sommeren defineres av noen spesielle låter, og i vår serie ser vi nærmere på ikoniske sommerlåter. / Artistene Nils Bech og Susanna Wallumrød møtes til platedate.
Sist sendt på NRK P2 fre 13. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 11.06.2014
Det kinesiske bokmarkedet blir det nest største i verden innen 2017, men vi vet nesten ingen ting om kinesisk litteratur. Hva burde vi vite? / I fremtiden slipper du å telle cellulitter i prøverommet. Dataanimerte 3D-prøverom - Bodymetrics - kommer snart til en klesbutikk nær deg! / I år ville forfatteren og lyrikeren Jan-Magnus Bruheim fra Skjåk fylt 100 år. Vi får del 2 i serien om gårdsgutten som ville bli dikter. / Vi utforsker blekkflekker og rødvinsringer, lugubre salonger i Kristiania og hvelvene i Nasjonalbiblioteket på jakt etter den norske musikkarven som står i fare for å forsvinne. / Vi får siste del i serien om pionerer i litteraturhistorien: I dag / Hva bidrar mat- og vinspalter med i det journalistiske landskapet? Trenger vi aldersgrenser? Hva er en posør? Kultureliten svarer. I vår serie med oversettere og deres Norges-historier, er vi kommet til Sør-Koreanske Hwasue Warberg.
Sist sendt på NRK P2 ons 11. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 10.06.2014
Nå feires 100 årsjubileet til den franske forfatteren og filmskaperen Marguerite Duras med å vise de gamle filmene hennes på nytt. En ny norsk film har også en klare spor av Duras. / Hva hadde et Henrik Ibsen-stykke vært uten dialogen? "En folkefiende" skal bli Norges første stumfilmteater. / Edvard Grieg var en relativt liten mann i levende live, men skyggen han har kastet i norsk musikkhistorie har vært lang. Vi dro på komponistjakt i arkivene for å finne musikken og komponistene som havnet i skyggen av Grieg. / Først Sigrid Undet, så Jon Fosse. Disse to er grunnen til at Eha Vain lærte seg norsk og nå oversetter. / Anbefalingspanelet anbefaler. / I desember 1941 fryser hundrevis av hester ihjel på én natt, på en innsjø i Russland. I Sverige 70 år senere gjenskaper en svensk kunstner ishestene fra Ladoga.
Sist sendt på NRK P2 tir 10. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 06.06.2014
Rap er verdens største popmusikk. Kan battlerap, altså rytmiske fornærmelser, bli den neste store amerikanske folkesporten? / Byråkratiet skal bli mer sexy, og henter selvfølgelig inspirasjonen fra teatersport og musikk. Vi er med på Gov.Jam. / Einar Guldvog Staalesen har endelig sett en umasete barnefilm i 2D, men det er i kunstfilmen at 3D kommer til sin rett. / Den norgesfrelste franskmannen Jean-Baptiste Coursaud, som faktisk har tatovert setninger av Solstad, Loe og Saabye Christensen på kroppen! / Femten timer ut i pensjonisttilværelsen inviterer vi Christian Borch på platedate med Gry Blekastad Almås.
Sist sendt på NRK P2 fre 6. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 05.06.2014
- trender og tendenser i kulturen.
Sist sendt på NRK P2 tor 5. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 04.06.2014
Når satt du sist i kinomørket og så en film fra land Tyrkia, Romania, Hellas og Tsjekkia? Vi etterlyser alle de utenlandske filmene som ikke er amerikanske. / I Frankrike går stadig flere erke-konservative katolske organisasjoner til angrep på filmer som dømmes som anti-kristne. / Verdens lengste episke dikt er persisk - og tusen år gammelt. / Vi får den sørgelige historien om en av pionerene i den norske litteraturhistoreskrivinga: Lorentz Dietrichson. / I serien med oversettere som bringer norsk litteratur ut i verden, er turen nå kommet til Israel. / Hvis man ser musikkhistorien i farger, vil man da finne klare kategorier av "svart" og "hvit" musikk?
Sist sendt på NRK P2 ons 4. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 03.06.2014
TV2 ble rundlurt av et utdrikningslag. Journalister går på limpinnen gang på gang, noen ganger riktig alvorlig. Hvor mye skal til før vi mister all troverdighet? / Kunsten lever etter prinsippet om Det gylne snitt, så hvorfor ikke arkitekturen. Vi besøker huset bygd på modulor, arkitekten Le Corbusier prinsipper for arkitektur. / Skjåks største sønn, dikteren og forfatteren, Jan-Magnus Bruheim ville fylt 100 år i år. Vi spretter sjampisen og forteller hvem i all verden han var. / Hvordan har det seg at et menneske ett eller annet sted på jorden plutselig får opp øynene for norsk språk og litteratur? Vi møter oversetterne. / Britisk bannskap, norsk dysfunksjonell familie og ondskapens opprinnelse. Anbefalingspanelet, selvsagt.
Sist sendt på NRK P2 tir 3. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig -
Kulturhuset 02.06.2014
Superhelter er super-amerikanske! Batman, Superman, Wolverine, Ironman, det er den ene superheltfilmen etter den andre. Men er superhelter så erke-amerikanske at vi ikke klarer å lage vår egen superhelt-gruppe her hjemme i Norge? / Hvem var den første dama til Adam? Det var faktisk ikke Eva. Møt eksen fra helvete; rebelsk, sexy og livsfarlig: Lilith. / I dag er den klassiske blå- og hvit-stripete Breton-genseren en form for allemannseie, men det hele begynte i marinen. / Iben Sandemose leser høyt fra "Den dagen i Firenze" - om den dagen legen hennes ringte og sa at hun var syk. / Hva blir "søren og!" på engelsk? Skotske Guy Puzey må finne opp nye bannord når han skal oversette Maria Parrs "Vaffelhjarte" fra norsk.
Sist sendt på NRK P2 man 2. juni 2014 kl. 13:03Ikke tilgjengelig