Historier fra virkeligheten

Her samles podkastdokumentarer fra NRK. Journalistikk og lydopplevelser om mennesker og samfunn. Historier fra virkeligheten bygger videre på podkasten Radiodok.

Svindler i Guds navn

5 episoder

En svensk storsvindler drar rundt i Norge og lurer folk for penger på de merkeligste vis. Han har hundrevis av følgere og kaller seg Profeten Mattias.

Stalker

5 episoder

Nora, Jeanett og Lisa blir forfulgt på ulike måter, og opplever at det virker umulig å gjøre noe med det. Hvorfor blir ikke stalking tatt på alvor?

På innsiden av domstolen

4 episoder

Therese (27) og Silje (25) skal i retten for første gang. Kan de vinne over mektige motstandere og overbevise dommerne?

Norsk standup - hva er vitsen?

4 episoder

Hva er greia med norsk standup? Norges største komikere forteller om livet bak mikrofonen, fra 90-tallets rufsete begynnelse til vår hårsåre nåtid.

Verdens styggeste kvinne

3 episoder

Julia Pastrana ble hele livet kalt «Verdens styggeste kvinne». Men hvordan havnet hennes døde og utstoppede kropp på en søppelfylling i Oslo?

Boksringenes herre

5 episoder

Hva gjør du når du har drukket en øl? Brekker av boksringen og sender den til en proteseklinikk i Thailand? Ja, så snill er du faktisk. Eller dum. Første gang publisert i 2019.

Pianisten

5 episoder

Dette er historien om en ekstraordinær musiker med en unik hjerne. En hjerne som spiller henne puss og tar henne med til alternative virkeligheter.

Mysteriet Adam

8 episoder

13 år gamle Adam fremstår som et vidunderbarn. Ingen vet at den skalla, underlige gutten skjuler en grotesk hemmelighet. Vi advarer om sterke scener i denne serien.

Taliban 2.0

3 episoder

Arrestert, banket og truet med henrettelse - journalist Anders Hammer får kjenne brutaliteten på kroppen når han følger det nye Taliban-regimet.

Apetor

3 episoder

Norske Apetor er sett over 400 millioner ganger på Youtube. To år etter hans død forteller vi historien fansen aldri har fått høre.

Hvalkrigen

2 episoder

Verden reagerte med sjokk og avsky da Norge gjenopptok hvalfangst på 90-tallet. Hvorfor ble det så viktig for oss å jakte hval, når alle var imot det?

Skitbyen

5 episoder

Berit er blakk, ufør, truet med utkastelse – og ukuelig optimist. En feelgood-fortelling fra livet rundt fattigdomsgrensa.

Da staten ranet jødene

3 episoder

Under andre verdenskrig tar nazistene alt jødene i Norge eier. Etter krigen starter kampen for å få verdiene tilbake, helt uten hjelp fra samfunnet.

Selma og pappa

4 episoder

Det ringer på døra i Lofoten. 12 år gamle Selma åpner, men det skal hun angre på. Joachim Førsund forteller historien om en flyktning og dattera hans – og en 22 år gammel løgn.

Abid og de gode hjelperne

3 episoder

Lille Abid Raja var en syk og forsømt fattiggutt som lett kunne havna på skråplanet. Hvilke mennesker ble avgjørende for hans vei videre i livet?

Sædeksperimentet

3 episoder

På åttitallet fikk barnløse kvinner sæd fra ukjente menn som skulle være spesielt intelligente, og alt skulle holdes hemmelig. Nå har barna begynt å finne hverandre.

På innsiden av barnevernet

4 episoder

En toåring og en tenåring er i krise. Hva gjør barnevernet? Vi følger ansatte og foreldre som kjemper for barnets beste fra hver sin side. En dokumentarserie i 4 deler.

Utilgivelig

4 episoder

Mennesker i konflikt får hjelp til å ordne opp ansikt til ansikt, men det er ikke lett å møte en man tenker har gjort noe helt utilgivelig.

Mannen i Theresesgate

7 episoder

Joachim Førsund er tilbake med en ny podkastserie, om Rustam Louis Foss - mannen som ble skutt og drept av politiet i Oslo i fjor. Hvem var han egentlig? Og hvorfor måtte livet hans ende slik, på et fortau i Thereses gate?

Quarten - skandalefestivalen

3 episoder

Norges største festival begeistret og sjokkerte allerede fra første rave i havgapet - med hagleskudd, kongelig romanse og søplesekker med penger.

Penis i posten

5 episoder

Matias er 26 år og født biologisk kvinne. Nå har han endelig bestemt seg for å endre kroppen slik at den passer med det han egentlig føler seg som.

På innsiden av Nav

4 episoder

En dokumentarserie i 4 deler. I 6 år har Ingrid Djupskås kjempet mot Nav for å bli delvis ufør. Ved å følge hennes sak gjennom systemet får vi en unik sjanse til å skjønne hvordan Nav fungerer, og ikke fungerer. Hvorfor vekker Nav så sterke følelser?

Aktivistene

3 episoder

En gruppe unge dyrevernsaktivister starter å ta seg inn i grisefjøs om natta for å filme hvordan dyra har det. De drømmer om å utgjøre en forskjell. Men etter 6 år med ulovlige aksjoner er spørsmålet om det var verd all innsatsen.

Balladen om Håkon Banken

4 episoder

Historien om den gåtefulle artisten Håkon Banken, som solgte en halv million plater, forsvant fra offentligheten og gjemte seg i en garasje i Solør. Serien er produsert av Monster for NRK, og laget av Joachim Førsund, Ragnhild Fangel Jamtveit og Kine Jeanette Solberg. Foto: Helge Jørgensen.

Exit Bygda

3 episoder

Over hele Norge kjemper ildsjeler for å holde liv i små lokalsamfunn. Folk frykter fraflytting, nedleggelse av skoler og dårlig helsetilbud. Er det mulig å snu utviklinga?

Ari

8 episoder

Denne serien er et forsøk på å forstå Ari Behn. Hvem han var og hva som drev ham. Kjæresten Ebba og søsteren Anja forteller.

Tobias

4 episoder

Harald Eia og Nadina Bouhlou opplevde i 2019 alle foreldres mareritt: De fikk en sønn med en alvorlig sykdom. Her forteller de om de to månedene sønnen klamret seg til livet, og om tiden etterpå. Serien er produsert av Monster for NRK, og laget av Joachim Førsund, Sigurd Øygarden Flæten og Kine Solberg. Redaktør i NRK er Mirja Minjares.

Dårlig dag på jobben

3 episoder

Har du noen gang hatt en skikkelig dårlig dag på jobben? Da er du i godt selskap. Møt reporteren som misset Kongosaken, hør om lagerarbeiderens en legendarisk tabbedag og mannen som avslo tv-serien Friends.

Det svarte flagget

5 episoder

Rundt 100 nordmenn reiste inn i krigen i Syria og mange av dem døde der, under det svarte flagget til IS. Men noen overlevde – og nå forteller de sine historier. Gjennom timevis med intervjuer tegner forfatter og journalist Joachim Førsund et bilde av hvem de er og hva som skjedde.

Store og små kamper

21 episoder

Radiodok-episoder som handler om mennesker som går gjennom utfordringer av ulike slag.

Sport og trening

9 episoder

Radiodok-episoder om trening, idrettsprestasjoner og lignende.

Duften av dollar

5 episoder

Bodø trenger milliarder for å bli verdens mest høyteknologiske by. En ukjent amerikansk finansmann dukker opp og lover å fikse alt sammen. Er det for godt til å være sant?

Kriminalitet

25 episoder

Radiodok-episoder om store og små kriminelle handlinger.

Musikk, kunst og kultur

34 episoder

Radiodok-episoder som omhandler musikk, film, kunst og kultur.

Flukt og krig

35 episoder

Radiodok-episoder om mennesker som opplever krig, flukt og det å finne seg til rette på et nytt sted.

Kropp og seksualitet

9 episoder

Radiodok-episoder som omhandler kropp og seksualitet.

Jenta som overlevde

2 episoder

Den nest siste dagen i 1948 går et skip på et skjær utenfor Spania. Ombord er 15 nordmenn som skal emigrere til Galapagos. Havet sluker skipet. Ti år gamle Arnhild er den eneste som overlever.

Familieliv

31 episoder

Radiodok-episoder som omhandler ulike former for relasjoner, oppvekst og familieliv.

Mandag hele året

5 episoder

DumDum Boys utsetter konsert i Tønsberg på grunn av friidrett. Kjartan røper sin fortid som tjukk tenåring ved navn Arild. Prepple forteller om hjemmebrentapparatet.

Tro og religion

10 episoder

Radiodok-episoder som omhandler tro og religion.

Fangeøya

3 episoder

Richard ble pågrepet etter en dramatisk væpnet politijakt. Han følte seg som en superagent, helt "Jason Bourne" i hodet. Nå er han bare flau over alt det kriminelle han har gjort. Richard har ikke hatt kontakt med sønnen på 5 år, men skal prøve å gjøre noe med det.

Syrisk symfoni

2 episoder

Etter å ha flyktet fra krigen er syriske musikere spredt over hele Europa. Men så startes det opp et exil-orkester i Tyskland hvor mange vil være med. De mangler det både instrumenter og penger. Snart blir det sterke konflikter mellom den syriske ildsjelen og den tyske dirigenten.

Livet på gata

7 episoder

Radiodok-episoder som omhandler rus.

Det er et spøkelse i likningen, dr. Nash!

3 episoder

På vei hjem fra Abelprisutdeling i Norge døde den geniforklarte matematikeren John Nash. I sin siste forelesning sa han at han var på sporet av en ligning som ville endre vår forståelse av verden. Hva om han hadde rett?

Trygve Lie

3 episoder

Trygve Lie er fattiggutten fra Grorud som ble landets yngste justisminister, Norges første Forsyningsminister og deretter utenriksminister i Nygaardsvolds London -regjering. I 1946 ble han valgt til FNs første generalsekretær. Historien om Trygve Lie er historien om Askeladden i norsk politisk historie.

Etter terroren

3 episoder

Det er 5 år siden terroren rammet Norge 22. juli. Enkelte ble ufrivillige vitner til tragiske hendelser. I radiodokumentaren "Etter terroren" gjenoppleves 22 juli gjennom noen av dem som gjorde opptak denne dagen.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia

4 episoder

Mer enn 500 fremmedkrigere har reist fra Skandinavia til Syria og Irak. Bare fra tettstedet Vivalla i Sverige har 20 unge menn reist for å sloss i Den Islamske Staten. Tilbake sitter pårørende i sjokk og sorg. Norske Isa Avdyli har mistet tre sønner til terrorgruppen IS. En er død og to sitter i fengsel. Janne Lykke Mortensen husker sjokket da sønnen ble arrestert og knyttet til al-Qaida.

Prix Radio-vinnere

11 episoder

Radiodoks prisvinnende dokumentarer.

Jenta som ble bundet fast

2 episoder

Nora ble tvangsbehandlet fordi hun drev med selvskading. 17 år gammel begynte hun å prostituere seg, mens hun bodde i et behandlingshjem, uten at personalet grep inn. En dag blir hun bundet fast og grovt voldtatt av en av kundene. Saken blir aldri etterforsket skikkelig. Hvorfor ikke? Og hvordan kunne det skje?

Portrettet

6 episoder

Spennende innblikk i livene til noen av våre største kunstnere.