Hele historien

Sterke historier fra norsk virkelighet. Fortalt av de som opplevde dem. Dokumentarer om hendelser som har gjort inntrykk.

Seriemorderen Arnfinn Nesset

4 episoder

Arnfinn Nesset ble dømt for 22 giftdrap på pasienter ved sykehjemmet der han var bestyrer. Etter å ha vært taus i 40 år, vil han nå fortelle.

Operasjon Libanon

2 episoder

Våren 1978: De første norske FN-soldatene reiser til Libanon for å sikre fred. Men situasjonen er spent, og brått står de i en kamp på liv og død.

Dødsfellen Rocknes

3 episoder

En januardag i 2004 sender MS Rocknes ut nødmelding, to minutter senere går det enorme lasteskipet helt rundt. Ingen rekker å komme seg i livbåtene.

Nokas-ranet

4 episoder

Tungt væpna ranere tenner på biler og skyter vilt i Stavanger sentrum påsken 2004. De får med seg 57 millioner – men tilbake ligger en død politimann.

Terrorangrepet på pride

2 episoder

Mens folk er ute på byen og feirer kjærligheten, reiser en mann inn til sentrum bevæpnet med automatvåpen og hat.

Skuddene på Serena

2 episoder

Januar 2008: Utenriksministeren og flere norske journalister er i Kabul når Taliban går til angrep. Flere blir drept eller livstruende skadet.

Munchtyveriene

3 episoder

I spektakulære kunstkupp har tyver flere ganger sikret seg noen av Norges mest dyrebare kunstskatter; malerier av Edvard Munch.

Begravd i snøen

3 episoder

Et enormt snøskred smadrer 11 bolighus midt i Longyearbyen julen 2015. Det blir en kamp på liv og død for å prøve å redde ut de som ligger under snøen.

Drapsmann på døra

1 episode

I 2018 tar en psykotisk mann seg inn i en tilfeldig leilighet i Oslo og dreper en 24 år gammel mann. Det blir starten på en politijakt gjennom Europa.

Alene i Atlanteren

2 episoder

Atlanterhavet, 1973. Under en rasende orkan forsvinner to norske lasteskip i dypet. Av mannskapet er det bare én som kommer hjem; Stein Gabrielsen.

Dødelig sprit - metanolsaken

3 episoder

Store penger, 18 døde og et tresifret antall siktede – Norgeshistoriens største smuglersak er en kompleks fortelling med forgreininger til mange land.

Grottefesten

1 episode

På en illegal fest i et nedlagt bomberom havner over hundre unge i livsfare. I grottegangene siver dødelig kullosgass.

Hvalrossen Freya

1 episode

Oslofjorden får uventet besøk. Sommeren 2022 blir Freya en internasjonal kjendis på 600 kilo.

Trango - triumf og tragedie

3 episoder

I 1984 satte fire spente nordmenn kursen for Trango – verdens høyeste loddrette fjellvegg. Bare to kom hjem. En historie om håp, tap og vennskap.

Spion i skjørt

3 episoder

Skjebne, tilfeldigheter og kjærlighet. To norske kvinner vikles inn i agentvirksomhet - én spion og én uskyldig.

Politidrapene på Austbø

2 episoder

En bevæpna og rabiat mann ringer politiet og ber dem om å komme. Han er klar for krig.

Hvor ble det av Belur?

2 episoder

En småbarnsfar melder kona savnet i april 2007. Snart mistenker politiet at hun har vært borte i flere måneder.

Gislene i barnehagen

2 episoder

En bevæpnet mann tar barn og ansatte som gisler i en barnehage i bygda Hjelmeland. Hele verden følger med.

Kirurgen

3 episoder

På sykehuset i Flekkefjord opererer en lege i 11 år uten å ha papirene i orden. Flere titalls pasienter blir skadet for livet, og noen dør.

Knivdrapene på Valdresekspressen

2 episoder

I 2003 går en desperat mann med kniv til angrep på en fullsatt buss. 10 år senere skjer et nytt knivdrama på samme bussrute.

Havariet KNM "Helge Ingstad"

3 episoder

November 2018: Det toppmoderne krigsskipet KNM "Helge Ingstad" kolliderer med en oljetanker, går på grunn og synker. Hva skjedde?

Sekten som ville redde verden

3 episoder

Over flere tiår deltar mange hundre norske ungdommer i et omstridt u-hjelpsprosjekt. Elever ved Den reisende folkehøgskolen føler seg utnytta som gratis arbeidskraft. Den danske lederen er etterlyst av Interpol og bevegelsen anklages for å bruke penger på egen luksus.

Flystyrten i Asker

2 episoder

Lille julaften 1972 skjer den verste flyulykken på norsk landjord, når et passasjerfly med 45 mennesker om bord styrter i skogen utafor Asker.

Da Norge var i kald krig

3 episoder

Etter 2. verdenskrig ble det en spent situasjon mellom supermaktene USA og Sovjetunionen. Flere ganger har folk vært redde for at hendelser som involverte Norge skulle utløse en ny verdenskrig.

Wimbledon - en norsk fotballtragedie

2 episoder

På slutten av 90-tallet får den engelske Premier League-klubben Wimbledon både norske eiere og norsk trener. Egil "Drillo" Olsen skal prøve å overføre den enorme suksessen med det norske landslaget til toppserien i fotballens hjemland. Det blir alt annet enn enkelt. I NRK Radio fra 15.09.22.

Hvorfor døde Helge Irgens?

2 episoder

En mann blir funnet død på soverommet. Etter hvert er det flere og flere ting som ikke stemmer. Kan Helge Irgens ha blitt drept?

Tungtvannsaksjonene

5 episoder

Under 2. verdenskrig frykter man at Nazi-Tyskland bruker norsk tungtvann for å utvikle atomvåpen. Det settes i gang dristige sabotasjeaksjoner for å sprenge produksjonsanlegget på Rjukan.

Eurovision 1985 - triumfen med Bobbysocks

1 episode

Norge var regnet som det store taperlandet i Eurovision Song Contest. Men i 1985 drar Bobbysocks til finalen i Gøteborg med låten La det swinge. Det blir en sensasjon.

Gateslaget i Brumunddal

2 episoder

I 1991 blir flyktningfamilier i Brumunddal angrepet av lokale ungdommer og innvandrerbutikken brennes ned. Bygda får et rasiststempel. Konfliktene ender opp i et gateslag med tilreisende nynazister og anti-rasister fra Blitz-miljøet i Oslo.

Væpna revolusjon!

3 episoder

På 1970-tallet får det nye kommunistpartiet AKP(ml) mye oppmerksomhet. Det vesle partiet drømmer om et klasseløst samfunn etter modell av Kina. Punktet om en væpna revolusjon opprører mange.

Kva skjedde med Arve Beheim Karlsen?

2 episoder

Ein vårkveld i 1999 blir Arve Beheim Karlsen forfulgt av to jamnaldrande ungdommar. Dei ropar rasistiske trugslar etter han medan dei jagar han ned under ei bru. To dagar seinare blir Arve funnen død i Sogndalselvi. Episodane kjem først i appen NRK Radio.

Snøskredet i Vassdalen

4 episoder

Vinteren 1986 blir 31 unge soldater tatt av snøskred i Vassdalen i Nordland. 16 omkommer i Forsvarets største tragedie i fredstid. Troppen har fått ordre om å gå inn i et svært skredfarlig område under en stor Nato-øvelse.

Ambulansekapringen på Torshov

2 episoder

En oktoberdag i 2019 kaprer en desperat mann en ambulanse i Oslo. Med politiet i hælene blir det en dramatisk biljakt i bydelen Torshov. Mannen er nær ved å drepe 7 personer og politiet løsner 19 skudd under aksjonen. Episodene får du i appen NRK Radio fra 20.01.22.

Apen Julius

2 episoder

I 1980 blir sjimpanseungen Julius utstøtt av flokken i dyreparken i Kristiansand. For å overleve flytter han inn hos en menneskefamilie. Han blir tv-kjendis, men når han vokser til og må finne sin plass hos de andre apene, starter problemene. Dokumentaren kommer 6. januar og du får episodene først i appen NRK Radio.

Terror mot Statoil

3 episoder

I 2013 blir gassanlegget ved In Amenas i Algerie angrepet av terrorister. Norske Statoil har 17 ansatte ved anlegget. Hele verden følger dramaet over 3 døgn. Så går militæret til angrep på de islamistiske ekstremistene.

Tsunamien

4 episoder

En gigantisk flodbølge tar livet av flere hundre tusen i Sør-Asia i romjula 2004. I ferieparadiset Thailand havner norske turister midt i dramatikken. Det blir landesorg i Norge og hele verden. Du får episodene først i NRK Radio.

Aids-epidemien

3 episoder

Det dødelige hiv-viruset sprer seg blant homofile og sprøytenarkomane på 80- og 90-tallet. I Norge dør etter hvert 650 personer av sykdommen aids. Du får episodene først i NRK Radio.

Drapet på Egil

2 episoder

På vei hjem fra kino blir 23 år gamle Egil Tostrup Bråten drept utenfor leiligheten i Oslo sentrum. I 14 år regnes drapet som uoppklart, men politiet gir aldri opp jakta på de skyldige.

Quislings koffert

5 episoder

Den norske nazistlederen Vidkun Quisling ble henrettet etter 2. verdenskrig. Etternavnet er et skjellsord over hele verden. Hvem var landsforræderen Quisling? Hva slags liv levde han og hvilke valg tok han? Quislings koffert - en dokumentar i 5 deler av Trude Lorentzen.

22. juli

8 episoder

En enslig terrorist rystet Norge og verden 22. juli i 2011. Først sprengte han ei stor bombe i Regjeringskvartalet før han dro til Utøya og drepte ungdommer på politisk sommerleir. Til sammen drepte han 77 mennesker. En serie i 8 deler av Line Alsaker og Kjetil Saugestad.

Alta-aksjonen

3 episoder

Rundt 1980 raser striden om utbygging av Alta-elva. Samiske aksjonister går til sultestreik og demonstranter lenker seg fast i isende kulde. Politiet setter i gang sin største aksjon i fredstid.

Lommemannen

2 episoder

På 2000-tallet jakter politiet på Norges mest aktive serieovergriper. Mannen får tilnavnet Lommemannen og har forgrepet seg på hundrevis av gutter over hele Sør-Norge.

Hvem drepte Sveriges statsminister?

3 episoder

Sveriges statsminister Olof Palme blir skutt og drept på åpen gate i Stockholm en fredagskveld i februar 1986. En massiv jakt på en drapsmann starter.

Christoffer-saken

2 episoder

I 2005 blir 8 år gamle Christoffer Gjerstad Kihle funnet livløs i senga si. Over tid har han blitt mishandlet av stefaren sin uten at noen har slått alarm.

Frikjent for seriemord

2 episoder

Thomas Quick er regnet som Skandinavias verste seriemorder. Han er dømt for 5 svenske og 3 norske drap. Men så trekker han alle tilståelsene tilbake.

Agent Frode Berg

3 episoder

Frode Berg blir arrestert i Moskva. Han beskyldes for å jobbe som hemmelig agent for norsk myndigheter. Saken slår ned som en bombe. Hva i all verden har skjedd? Er det en misforståelse eller en gigantisk fadese for den norske etterretningstjenesten?

Bortført i Bergen

3 episoder

En vinterdag i 2015 dukker den fargerike kunsthandleren Reidar Osen opp sterkt mishandlet. Han forteller at han har vært kidnappet. Men ikke alle tror helt på det han sier.

Diagnose kverulant

3 episoder

Arnold Juklerød nekter å forlate sykehusområdet før han får slettet diagnosen som kverulant-paranoid. I over 20 år bor han utenfor dørene til Gaustad psykiatriske sykehus i Oslo. Han får mange tilhengere i sin kamp mot psykiatrien.

Slaget om fossen

2 episoder

Da myndighetene bestemmer at Nord-Europas høyeste fossefall, Mardalsfossen, skal brukes til vannkraft, blir det bråk. Bygdefolk, filosofer og hippier lenker seg seg fast for å stoppe utbyggingen.

Muhammedkarikaturene

2 episoder

I 2006 trykker danske og norske aviser karikaturtegninger av islams hellige profet, Muhammed. Protestene sprer seg over hele verden, norske flagg blir brent og de som trykker tegningene blir drapstruet.

Drapet på Martine Vik Magnussen

3 episoder

Etter en tur på nattklubb i London forsvinner den 23 år gamle studenten Martine Vik Magnussen. Hun er sist sett sammen med en klassekamerat fra Jemen. Han rømmer til hjemlandet der han er beskyttet av faren som er mangemilliardær. Så finner politiet liket av en ung kvinne.

Mordbrannen på Scandinavian Star

4 episoder

Påska 1990 legger danskebåten Scandinavian Star fra kai i Oslo. Det er nesten 500 mennesker ombord. Midt på natta setter noen fyr på ferga.

Kidnappet

6 episoder

To journalister forsvinner i det krigsherjede Syria. Ingen vet hvor de er eller hvem som har tatt dem. Nå vil Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin finne ut hva som egentlig skjedde da vennene deres, Magnus Falkehed og Niclas Hammarström, ble bortført.

Skolebusstragedien i Måbødalen

2 episoder

Sommeren 1988 er en svensk skoleklasse på vei til Bergen med buss. På vei ned de stupbratte bakkene fra Hardangervidda svikter bremsene.

Trener og overgriper

2 episoder

I 40 år begår bygdas populære idrettstrener overgrep mot en rekke unge gutter. Ingen tør si i fra.

MC-krigen mellom Hells Angels og Bandidos

2 episoder

MC-klubbene Hells Angels og Bandidos havner i stadig mer intens konflikt i Norge utover 90-tallet. Krigen fører til både drap og bombeangrep.

Big Brother 2001. Da reality-TV mistet uskylden

2 episoder

I 2001 setter TV-konseptet Big Brother landet på hodet. For å lage underholdning sperres 10 deltakere inne i et hus og filmes døgnet rundt i tre måneder. Reality-TV er noe nytt og serien kalles drittsekk-TV og søppel-TV, men for kanalen TVNorge blir Big Brother tidenes suksess.

Spionen Treholt

6 episoder

I årevis jakter overvåkningspolitiet på en norsk KGB-spion. Sjokket er stort da Arne Treholt arresteres i 1984. Er den kjente og populære byråkraten skyldig? Hvordan har han i så fall havnet i lomma på Sovjetunionen?

Tidenes kaosfestival. Hamar 1981

2 episoder

En gjeng unge entusiaster på Hamar drømmer om å lage Norgeshistoriens største og beste musikkfestival. De får booket internasjonale stjerner og kremen av skandinaviske artister. Men mangler viktige ting som kunnskap, erfaring og penger.

Alexander Kielland. Oljeplattformen som veltet

3 episoder

På oljeriggen Alexander Kielland knekker et av beina av og plattformen tipper helt rundt. Folk kjemper for livet i høye bølger og vinterstorm. 27. mars 1980 omkommer 123 personer i Norges største arbeidsulykke.

Asylstriden om Maria Amelie

2 episoder

Maria Amelie blir kåret til årets nordmann i 2010 etter å ha skrevet bok om sitt liv som illegal flyktning. Men så arresterer politiet henne og skal sende henne tilbake til Russland. Som papirløs har Maria Amelie tatt en mastergrad i Norge og mange protesterer mot utvisningen.

Justismordet på Fritz Moen

3 episoder

På slutten av 1970-tallet rystes Trondheim av drapene på to 20 år gamle kvinnelige studenter. Søkelyset havner på Fritz Moen. Han tilstår drap i avhør, men er døv og har store talevansker.

Den norske røykeloven

2 episoder

Før lå sigarettrøyken overalt. Men i 1988 skulle ikke-røykerne skjermes. Etter intens krangel ble det forbudt å å røyke innendørs på arbeidsplasser og offentlige steder. Men det ble laget røykerom og lovlige røykesoner. Kampen for å sikre retten til å nyte sigaretter fortsatte.

Agentdrapet på Lillehammer

2 episoder

I 1973 dreper israelske agenter en uskyldig kelner på Lillehammer. De trodde han var en farlig palestinsk terrorist. Norsk politi er raskt på sporet av Ahmed Bouchikhis drapsmenn.

Overgrepene i Alvdal

2 episoder

En kvinne med langt bleket hår var hovedpersonen i en pedofil ring som forgrep seg på flere barn i Alvdal. Overgrepene som blir avdekket etterlater lokalsamfunnet, politi, barnevern og hele Norge i sjokk. To kvinner og 4 menn ble dømt i det som skulle bli en av Norgeshistoriens groveste overgrepssaker. Flere av dem får historisk lange straffer.

EU-striden som splittet Norge

2 episoder

I 1994 er ja eller nei til EU et spørsmål som splitter familier, venner og politiske partier. Konflikten er svært opphetet og partene angriper hverandre.

Kampen mot pornoloven

2 episoder

I 2002 er redaktør for pornobladet Aktuell rapport, Stein-Erik Mattsson, lei av at bladene han selger i titusenvis av eksemplarer hver uke kan risikere å bli sensurert med et ekstra sort klistremerke – pornosladd - over de groveste bildene i bladene. Dermed deler han ut 13.000 usensurerte hardpornobladet på gaten. Målet er å bli politianmeldt for å teste hvor grensene går i pornoloven.

Sleipnerforliset

2 episoder

På ettermiddagen i november 1999 gikk hurtigbåten fra Stavanger mot Bergen. Den skulle aldri komme frem. Med en besetning på ni og 76 passasjerer om bord gikk den grunn ved skjæret Store Bloksen. Det var mørkt og kaldt og det blåste stiv til sterk kuling. Etter en halv time drev Sleipner av grunnen og sank kort tid etterpå.

Gisseldramaet om Hans Christian Ostrø

2 episoder

Sommeren 1995 går Hans Christian Ostrø på fjelltur i Kasjmir, på grensen mellom India og Pakistan. Der blir han og fire andre vestlige turister kidnappet av geriljagruppen Al-faran. 27 år gamle Ostrø blir sentral i et gisseldrama som skal sjokkere verden og Norge.

Togtragedien på Åsta

2 episoder

På den idylliske Rørosbanen krasjer to passasjertog på samme spor i januar år 2000. 19 mennesker dør i en av Norges aller verste togulykker. Men hvordan er det mulig at to tog kjører mot hverandre i flere minutter uten at de stoppes?

Drapet på Benjamin Hermansen

3 episoder

Kvelden den 26. januar 2001 står 15 år gamle Benjamin Hermansen ute foran den lokale matbutikken på Holmlia. Han skal møte bestekameraten Hadi for å levere et mobildeksel. Mens de står og prater, ruller plutselig en bil sakte inn på parkeringsplassen. I den sitter to unge menn med glattbarberte hoder. Den første av tre episoder, i serien Hele historien fra NRK Radiodok.