Abels tårn

En serie for deg som liker å nerde på de små og store spørsmålene innen vitenskap.

En gang for alle: Sjokkopulver eller melk først i glasset?

08.11.2019 54 min

• Trenger man rådyre drikkeflasker til trening, eller er det greit å bruke den gamle farrisflaska om og om igjen? • Hvorfor blir det dårligere slush av lettbrus enn vanlig brus? • Arver man foreldrenes lynne, og henger det i så fall sammen med hvem av dem man ligner mest på – fysisk? • Har mor et puppefilter som siler for eksempel kumelkproteiner ut av morsmelka? Funker det bedre for noen? • Alle diskusjoners mor: sjokkopulver eller melk først i glasset? • Hvor mange rosiner må man ha i deigen for å sikre minst én rosin per bolle? (Og er boller best med eller uten rosin?) • Hva skjer med en veps som tar bussen? Finner den hjem, eller dør den? • Norges eneste hjemmedyrkede Nobelpris i kjemi fyller 50 år. Odd Hassel. • Hvis epler er så fulle av antioksidanter: hvorfor blir de da brune før man rekker å si kake? I panelet: Toksikolog Julie Sørlie Paus-Knudsen Biostatistiker Kathrine Frey Frøslie (Organisk) kjemiker Alexander Sandtorv