Lukk

Hjelp

Slik bruker du NRK TV/Radio

Velkommen til NRK TV/Radio. Her vil du finne bruksanvisning for spilleren, teknisk hjelp samt svar på ofte stilte spørsmål.

Avspilling
Finn og trykk på ønsket program. Kvaliteten på avspillingen tilpasser seg automatisk etter kapasiteten på enheten og internettoppkoblingen din.

Du kan pause og starte programmet ved hjelp av knappen ytterst til venstre i avspillerlinjen.

Har du problemer med avspilling / Adobe Flash, kan du prøve å velge en annen avspiller under innstillinger. Trykk her for å åpne innstillinger.

Spoling
Ved å trykke, holde og dra avspillerhodet bortover, spoler du frem eller tilbake i programmet. Ser du på TV direkte, vil du kunne spole inntil tre timer tilbake i tid. I en direktesending vil du også se en rød knapp til høyre for avspillerlinjen som det står ”Direkte” på. Ved å trykke på denne hopper avspilleren til nåtid. Hvis du pauser i livestrømmen må du starte strømmen igjen innen det tidspunktet du pauset på har gått ut fra den tre timer lange livebuffern.

Se også forklaringen om hurtigtastene, som du finner i menyen til venstre.

Teksting
Til høyre for avspillerlinjen finner du knappen for teksting. De aller fleste programmer er tekstet. Du slår av og på tekstingen med den samme knappen.

For teksting på iPhone/iPad må du først velge fullskjerm og deretter aktivere teksting via tekstknappen (lengst nederst og til høyre i avspillingsvinduet). Teksting fungerer kun på iOS6 og nyere. Enklete tegn kan vises feil hvis du bruker Safari med iOS8. For beste resultat anbefaller vi at du bruker NRKs TV-app for å spille programmer på iPhone/iPad.

For å vise teksting på Android må du bruke NRKs native TV-app, NRK TV (Beta), som du kan laste ned fra Google Play. Til høyre for avspillerlinjen i appen finner du knappen for teksting.

Teksting på Apple TV er per default inaktivert. For å slå på tekstingen på et program må du holde nede midt-tasten på Apple TV-kontrollen etter at du startet programmet. Det åpnes da en menu der du kan slå på teksting (hvis det finnes).

Du kan også lese all tekstingen til et program. Under avspillerfeltet og programtittelen, finner du flere overskrifter. Hvis programmet er tekstet, står det ”Teksting” helt til høyre. Trykk på denne for å få opp hele programteksten. Du kan også bruke nettleserens søkefunksjon (Ctrl+F eller Command+F) til å finne igjen en replikk. Hvis du klikker i teksten, vil avspillingen starte derfra.

Hvis et program mangler teksting, gi beskjed til NRK Publikumsservice.

Volum
Til høyre for teksteknappen, finner du volumjustering. Holder du pekeren over høyttalersymbolet, vil det dukke opp en volumjusteringsspak du kan dra opp eller ned etter ønske.

Fullskjermsvisning
For å se programmet i fullskjerm, trykker du på symbolet helt til høyre. For å komme ut av fullskjermsvisning, trykker du på knappen ”ESC” på tastaturet ditt (øverst til venstre).

Innslag
Mange programmer er delt inn i innslag eller kapitler. Rett under avspillingsvinduet, finner du en liste med stikkord. Trykk på et stikkord for å hoppe rett til dette innslaget. Noen ganger må du trykke på ”Vis mer” for å få se en komplett liste med innslag.

Flere episoder
Lenger nede på siden finner du en liste over andre programmer i samme serie. Har serien flere sesonger, kan du trykke på ønsket sesongknapp helt øverst i programlisten.

Avspillingskvalitet
Selv om du har god båndbredde, kan du til tider oppleve at avspillingskvaliteten varierer. Årsakene kan være at:

– mange programmer kjører samtidig på datamaskinen din. Forsøk å lukke programmer

– mange bruker det samme nettverket

– stor belastning på bredbåndleverandørens linje

Rettigheter
Alle TV-/radioprogrammer er tydelig merket med hvor lenge de er tilgjengelige som opptak. TV-programmer varierer fra en uke, måned eller lengre avhengig av våre rettigheter. Radioprogrammer er tilgjengelige som opptak inntil seks måneder. Du finner også enkelte av våre programmer tilgjengelige som podkast (for nedlasting). Les mer om rettigheter her.

Hurtigtaster på tv.nrk.no

Pause/start: Mellomrom eller Ctrl+mellomrom.
Hopp 3s framover: Ctrl+høyrepil (Windows) eller Cmd+høyrepil (Mac).
Hopp 3s bakover: Ctrl+venstrepil (Windows) eller Cmd+venstrepil (Mac).
Hopp 30s framover: Ctrl+Shift+høyrepil (Windows) eller Ctrl+Shift+høyrepil (Mac).
Hopp 30s bakover: Ctrl+Shift+venstrepil (Windows) eller Cmd+Shift+venstrepil (Mac).
For å bruke hurtigtastene må du først ha klikket i avspillervinduet.
I appene (iOS, Android, Smart-TV, Apple TV) er det ikke disse hurtigtastene som gjelder; derimot kan du bruke standard hurtigtaster for plattformen.

Ofte stilte spørsmål

   Avspillingsproblemer?

   Hvordan søke opp programmer?

   Hvordan laste ned podkast?

   Finnes det en foreldrekontroll?

   Hvordan finne teksting?

   Hvordan spole tilbake i direktesendinger?